Hyviä makuja

Hyvä laadukas ruokaöljy on oleellinen osa ruuanlaittoa. Neito sopii mainiosti keittiön perusraaka-aineeksi, sillä pehmeän makunsa ansiosta se sopii kaikkeen ruuanlaittoon joko sellaisenaan – tai maustettuna.

Neitoa vastaavaa tuotetta ei löydy!

Hellävarainen lämpöpuristus takaa sen, että Neito-öljyyn on saatu talteen kaikki rypsinsiemenen arvokkaat aineosat. Terveellisyytensä lisäksi se on herkuttelijan luottoraaka-aine; maustetut Neito-öljyt ovat raikkaita ja puhtaan makuisia.

Anna ruoan maistua!

Pehmeän Neito-öljyn hienoihin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se korostaa ruuan omia aromeja. Neito-öljy on hyvin säilyvä ja pehmeän makuinen. Se sopii hyvin jopa leivontaan.

Maustetut Neito-öljyt

Pehmeänmakuinen Neito sopii erityisen hyvin erilaisten ruokien ja leivonnaisten valmistukseen. Sen lisäksi, että Neito-perheeseen kuuluu helppoja valmiita makuvaihtoehtoja, Neito on laadukas pohja myös itse maustetuille öljyille.

Valmiiksi maustetut öljyt tuovat vaihtelua ja vivahteita tuttuihinkin ruokiin. Neito haluaa tarjota maukasta ja ravitsevaa tavalliseen arkeen ja myös juhlavampiin hetkiin.

Maustettuja öljyjä voidaan käyttää leivontaan, marinadeihin, kastikkeisiin, paistamiseen – tai ihan vain sellaisenaan. Inspiraation saanut kotikokki kokeilee myös eri Neito-makuöljyjen sekoittamista.

Mausta öljy itse

Pehmeänmakuinen Neito-öljy on kiitollinen maustettava: laadukas, hyvin säilyvä ja miedonmakuinen. Omiin tarpeisiin sopivaa makumaailmaa voi hakea esimerkiksi yrteistä, siemenistä, marjoista, hedelmistä – tai tryffelistä.

Maustettu öljy on valmista käytettäväksi jo muutaman päivän kuluttua, mutta maku syvenee ajan kuluessa.

Monet makuaineet irtoavat paremmin lämpimään öljyyn mutta mausteet voi myös lisätä suoraan öljyyn ilman lämmittämistä. Huolehdi siitä, että käytettävät mausteet ovat puhtaita. Pese esimerkiksi yrtit huolella ja anna niiden kuivua huuhtelun jälkeen. Varmista, että öljyyn ei pääse vettä, sillä se huonontaa öljyn säilyvyyttä. Joitakin mausteita, erityisesti yrttejä, voi myös soseuttaa sauvasekoittimella yhdessä öljyn kanssa.

Jos lämmität öljyn:

  1. Voit lämmittää öljyn noin 70-asteiseksi ja pullottaa sen mausteiden kanssa lämpimänä.
  2. Voit lämmittää öljyn, maustaa sen ja jäähdyttää kattilassa kannen alla ennen pullotusta.

Siivilöi öljy puhtaaseen, tiiviskorkkiseen lasipurkkiin. Öljy säilyy viileänä säilytettäessä noin kaksi viikkoa.

  • Ryytimaan Neito-öljy

    rosmariini, timjami, basilika, rakuuna, oregano, salvia, minttu, laakerinlehti, kynteli, korianteri, meirami, kirveli, ruohosipuli, tilli, persilja, rucola, pinaatti…

  • Leipurin Neito-öljy

    sitruuna, lime, appelsiini, marjat, kardemumma, muskotti, kaneli, neilikka, vanilja…

  • Eksoottinen Neito-öljy

    chili, valkosipuli, pippurit, inkivääri, sinapinsiemenet, tähtianis, kumina, neilikka, seesaminsiemen, paprika…

  • Metsäinen Neito-öljy

    Katajanmarjat, katajanoksat, marjat, kanervan kukat, kuivatut tatit, mustatorvisienet...

Louise

Louise, Neito-keittiön luottokokki

Neito-reseptejä ideoivat monet ruuanlaiton ammattilaiset. Yksi Neito-keittiön pitkäaikaisimmista ja rakastetuimmista kokeista on Louise Mèrus.

”Minä olen Louise Mérus. Olen yrittäjä, äiti ja elämästä nauttiva nainen.

Rakastan ruoanlaittoa, keittokirjojen ja ruokalehtien selailua, aterioiden suunnittelua ja tietenkin myös syömistä.

Olen kasvanut perheessä, joka on kiinnostunut ruoasta. Olen lapsesta asti syönyt monipuolisesti ja saanut maistella eri makuja.

Kokkaamisessa parasta on, että saan käyttää luovuutta, keksiä uusia ruokia, testata uusien raaka-aineiden yhdistelmiä ja kehittyä jatkuvasti. Kokkina ei valmistu koskaan, aina oppii uuttaa. Minua kiinnostaa ruokatrendit ja uudet raaka-aineet. Joskus onnistun, joskus kaikki menee pieleen, mutta aina voi aloittaa alusta ja joskus syntyy jopa uusia klassikoita. Perheeni toimii koemaistajina. Olen iloinen, että lapseni ovat tottuneet jo varhaisessa iässä eri makuihin.”

  • Perunapizza sinihomejuustolla, rucolalla ja valkosipuliöljyllä

  • Punariisisalaatti paahdetulla kurpitsalla, vuohenjuustolla ja Neito sitruuna rypsiöljyllä

  • Lammasmakkara hot dog, punakaali-lehtikaali coleslaw ja valkosipulimajoneesi

  • Grillattuja jätti­katkarapuja chili-mangokastikkeella

  • Punajuurihummusleipiä avokadolla

Pehmeä peltileipä

Yksi pellillinen

  • 5 dl maustamatonta jugurttia

  • 1 pala (50 g) hiivaa

  • 1 tl suolaa

  • 1 rkl hunajaa

  • 2 dl kauraleseitä

  • 2 dl ruisjauhoja

  • 3 dl täysjyvävehnäjauhoja

  • 4 rkl Neito-rypsiöljyä

Päälle:

  • kauralesettä

Lämmitä jugurtti kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää loput ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle ohueksi levyksi. Ripottele pinnalle hiukan kauralesettä. Kohota leipää ilman leivinliinaa 20 minuuttia. Kuumenna uuni 225-asteiseksi ja paista leipää hiukan keskitason alapuolella noin 15 minuuttia, eli kunnes se on kypsä. Anna leivän hiukan jäähtyä ja leikkaa se sitten reiluiksi ruuduiksi.

Nopeat gluteenittomat banaaniletut

1-2 annosta

  • 2 kananmunaa

  • 1 banaani

  • 1 dl rahkaa

  • 2 rkl kaurahiutaleita

  • 1½ tl kanelia

Paistamiseen:

  • Neito-rypsiöljyä (voin maku, sitruuna tai maustamaton)

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella. Paista öljyssä molemmin puolin. Tarjoile letut banaaniviipaleiden, rahkan ja hunajan kanssa.

Bircher-mysli (raakapuuro) mustaherukoilla

4-6 annosta

  • 2 dl mustaherukoita

  • 5 dl maustamatonta jugurttia

  • 2 dl omena- tai appelsiinituoremehua

  • 3 dl kaurahiutaleita

  • 1 1⁄2 rkl Neito-rypsiöljyä

  • 2 rkl auringonkukansiemeniä

  • 1 tl kanelia tai kardemummaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Laita kelmu päälle ja laita jääkaappiin yön yli. Sekoita ja valele hunajaa päälle. Laita esim. lasipurkkiin ja ota mukaan aamupalaksi treeneihin.

Hummustahna

  • Noin 300 g valmiiksi keitettyjä kikherneitä

  • ½ dl Neito valkosipuli öljyä

  • ½–1 sitruunan mehu

  • 1 rkl tahinia (eli seesaminsiementahnaa)

  • ½ tl paprikajauhetta

  • 1/2 tl suolaa

  • ripaus jauhettua mustapippuria

  • tuoretta persiljaa tai minttua silputtuna

Päälle:

  • Neito-öljyä

  • sormisuolaa

Valuta kikherneet ja ota talteen osa kikherneiden nesteestä. Laita kikherneet tehosekoittimeen ja lisää vähitellen Neito-öljyä, jotta saat tasaisen tahnan. Lisää sitruunanmehu, tahini, paprikajauhe, suola sekä pippuri ja sekoita. Jos tahna vaikuttaa liian paksulta, siihen voi lisätä hieman kikherneiden nestettä tai Neito-öljyä. Jos haluat, lisää silputtua persiljaa. Laita hummus tarjoiluastiaan ja kaada sen päälle loraus Neito-öljyä ja ripottele muutama ripaus sormisuolaa. Anna hummuksen vetäytyä noin 30 minuuttia ennen tarjoilua

Sitruunainen lohi-avokadosalaatti

6 annosta

Salaattia

  • 5 tomaattia

  • 3 avokadoa

  • 1 punasipuli

Kastike:

  • 4 rkl sitruunanmakuista Neito-öljyä

  • 1 rkl hunajaa

  • ripaus suolaa

  • ripaus rouhittua mustapippuria

  • tuoretta persiljaa ja korianteria

  • ½ limen mehu

  • 300 g kylmäsavustettua lohta

  • 3 keitettyä kananmunaa

  • 150 g katkaravun pyrstöjä

Pilko tomaatit ja avokado pieniksi kuutioksi ja silppua sipuli. Yhdistä ainekset salaatiksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää suurin osa salaatin joukkoon. Annostele salaatti pediksi lautasille. Leikkaa lohi kauniiksi kuutioiksi ja lisää se salaattipetien päälle. Koristele annokset jäljellä olevalla kastikkeella, lohkoiksi leikatuilla keitetyillä kananmunilla ja katkaravunpyrstöillä.

Vihreä detox-smoothie sitruunaöljyllä

Noin 4 annosta

  • 1 tuore ananas

  • 2 kpl banaaneja

  • 2 kpl varsisellerin varsia

  • 100 g pinaattia

  • 1 pala (2–3 cm) inkivääriä

  • 1–2 dl appelsiini- tai muuta hedelmämehua

  • 1 rkl Neito-sitruunaöljyä tai Neito-rypsiöljyä

Kuori ananas ja banaanit ja leikkaa viipaleiksi. Viipaloi sellerinvarret. Kuori inkivääri. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja lisää Neito-öljy.

Raakapatukat

  • 2½ dl cashewpähkinöitä

  • 2½ dl kuivattuja karpaloita

  • 1½ dl saksanpähkinöitä

  • 2 tl kardemummaa

  • ½ dl kookoshiutaleita

  • 2 tl mustikkajauhetta

  • 3 rkl Neito-rypsiöljyä (maustamaton tai sitruuna)

  • 2 rkl vettä

  • ripaus suolaa

Koristeluun:

  • noin 3 rkl kuivassa pannussa paahdettuja seesaminsiemeniä ja kookoshiutaleita.

Laita pähkinät, karpalot, kardemumma, kookoshiutaleet sekä mustikkajauhe monitoimikoneeseen, pyöräytä nopeasti jauheeksi, mausta suolalla ja lisää öljy ja vesi. Paina massa leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja ripottele seesaminsiemenet ja kookoshiutaleet päälle, anna jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa jähmettynyt massa kahdeksaan patukkaan. Patukat säilyvät parhaiten kylmässä ja ilmatiiviisti pakattuina, mutta ne voi ottaa myös evääksi.

Grillattuja jätti­katkarapuja chili-mangokastikkeella

4 annosta

  • Tuoretta chiliä (maun mukaan)

  • 1–2 rkl Neito valkosipuli rypsiöljy

  • 1 pussi jättikatkarapuja (n. 500 g)

  • ½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna

  • 3 tl Neito sitruuna rypsiöljy

  • suolaa ja mustapippuria

  • seesaminsiemeniä

Lämmitä paistinpannussa Neito valkosipuli rypsiöljy ja chiliviipaaleet. Lisää katkaravut. Sekoita hyvin ja paista muutama minuutti. Sekoita katkarapujen joukkoon korianteri ja Neito sitruuna rypsiöljy, mausta mustapippurilla ja suolalla. Koristele seesaminsiemenillä. Tarjoile lämpimänä chili-mangokastikkeen kera.

Chilimajoneesi

  • 1 kananmuna

  • 2,5 dl Neito rypsiöljy

  • chilihiutaleita

  • 1 tl Dijon sinappia

  • 1/4 tl valkoviinietikkaa

  • ½ tl suolaa

  • pippuria

Huolehdi, että majoneesin ainesosat (erityisesti kananmuna ja öljy) ovat samanlämpöisiä. Riko yksi kananmuna korkean ja kapean astian pohjalle niin, että keltuainen säilyy ehjänä. Valuta kananmunan päälle rypsiöljy, chilihiutaleet, dijonsinappia ja viinietikka, suolaa ja pippuria. Aseta sauvasekoitin astian pohjaan niin, että se peittää kokonaisuudessaan keltuaisen. Käynnistä sauvasekoitin ja pidä se käynnissä astian pohjassa, kunnes öljy on sekoittunut munaan. Jos öljy ei meinaa sekoittua voit nostaa sauvasekoitinta vähitellen ylöspäin astiassa niin, että kaikki öljy valuu alas ja sekoittuu majoneesin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Chili-mangokastike

  • 1 dl chilimajoneesia

  • 2 rkl ranskankermaa

  • ½ kypsä mango

Kuori mango ja poista kivi. Soseuta mango sauvasekoittimella. Sekoita keskenään majoneesi, ranskankerma ja mango.

Punariisisalaatti paahdetulla kurpitsalla, vuohenjuustolla ja Neito sitruuna rypsiöljyllä

4 annosta

  • 3 dl punariisiä

  • vettä

  • ½ myskikurpitsaa

  • Neito sitruuna rypsiöljy tai Neito valkosipuli rypsiöljy

  • 200 g vuohenjuustoa

  • noin 100 g lehtikaalia tai pinaattia

  • noin 1 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä

  • balsamiviinietikka

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Kuori ja viipaloi kurpitsa. Asettele uunivuokaan tai -pellille ja ripottele öljyä päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes viipaleet ovat pehmeitä. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä hetki. Leikkaa lehtikaali tai pinaatti ja viipaloi vuohenjuusto. Sekoita riisi, kurpitsa sekä lehtikaali ja mausta Neito sitruuna rypsiöljyllä ja balsamiviinietikalla. Koristele kurpitsasiemenillä ja vuohenjuustolla.

Punajuurihummusleipiä avokadolla

2 leipää

  • 4 viipaletta maalaisleipää

  • Neito valkosipuli rypsiöljyä

  • 1 annos punajuurihummusta

  • 1 avokado

  • 1 rkl mustia seesaminsiemeniä

Paahda leipäviipaleet uunissa tai leivänpaahtimessa. Sivele leipäviipaleet öljyllä ja levitä päälle punajuurihummusta. Viipaloi avokado ja asettele leipien päälle. Koristele seesaminsiemenillä.

  • Noin 300 g valmiiksi keitettyjä kikherneitä

  • 1 keitetty punajuuri

  • ½ dl Neito valkosipuli rypsiöljyä

  • ½–1 sitruunan mehu

  • 1 rkl tahinia (eli seesaminsiementahnaa)

  • ½ tl paprikajauhetta

  • 1/2 tl suolaa

  • ripaus jauhettua mustapippuria

  • tuoretta persiljaa tai minttua silputtuna

  • ripaus jauhettua mustapippuria

Valuta kikherneet ja ota talteen osa kikherneiden nesteestä. Kuori ja raasta punajuuri. Laita kikherneet ja punajuuri tehosekoittimeen ja lisää vähitellen Neito-öljyä, jotta saat tasaisen tahnan. Lisää sitruunanmehu, tahini, paprikajauhe, suola sekä pippuri ja sekoita. Jos tahna vaikuttaa liian paksulta, siihen voi lisätä hieman kikherneiden nestettä tai Neito-öljyä.
Jos haluat, lisää silputtua persiljaa.

  • Neito rypsiöljyä ja sormisuolaa

Laita hummus tarjoiluastiaan ja kaada sen päälle loraus Neitö-öljyä ja ripottele muutama ripaus sormisuolaa. Anna hummuksen vetäytyä noin 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Lammasmakkara hot dog, punakaali-lehtikaali coleslaw ja valkosipulimajoneesi

4 annosta

Coleslaw:

  • ¼ punakaalia (n. 300 g)

  • 100 g lehtikaalia

  • 1 vihreä omena

  • 3 rkl Neito rypsiöljyä

  • 1½ rkl valkoviinietikkaa

  • suolaa ja pippuria

Leikkaa kaali erittäin ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Hienonna lehtikaali ja leikkaa omena ohuesti. Lisää salaattiainekset kulhoon, lisää öljy ja viinietikkaa ja sekoita hyvin. Anna salaatin maustua jääkaapissa.

Paahdettu sipulimajoneesi:

  • 1 kananmuna

  • 1 ½ dl Neito rypsiöljyä

  • 1 dl Neito valkosipuli rypsiöljyä

  • 1 tl Dijon sinappia

  • 1/4 tl valkoviinietikkaa

  • ½ tl suolaa

  • pippuria

Huolehdi, että majoneesin ainesosat (erityisesti muna ja öljy) ovat samanlämpöisiä. Riko yksi kananmuna korkean ja kapean astian pohjalle niin että keltuainen säilyy ehjänä. Valuta kananmunan päälle rypsiöljy, valkosipuli rypsiöljy, dijonsinappi ja viinietikka, suola ja pippuri. Aseta sauvasekoitin astian pohjaan niin,että se peittää kokonaisuudessaan keltuaisen. Käynnistä sauvasekoitin ja pidä se käynnissä astian pohjassa, kunnes öljy on sekoittunut munaan.Jos öljy ei meinaa sekoittua voit nostaa sauvasekoitinta vähitellen ylöspäin astiassa niin, että kaikki öljy valuu alas ja sekoittuu majoneesin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä leivät ja paista makkarat nopeasti pannulla. Täytä leivät makkaralla,coleslaw - salaatilla ja valkosipulimajoneesilla.

Perunapizza sinihomejuustolla, rucolalla ja valkosipuliöljyllä

2 annosta

  • 2 pyöreää pizzapohjaa tai ohut rieskaleipä

  • 4–5 rkl ranskankermaa

  • 6 isoa keitettyä perunaa

  • 120 g sinihomejuustoa

  • 1 ruukku rucolaa

  • suolaa ja pippuria

  • Neito valkosipuli rypsiöljy

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Levitä ranskankerma tasaisesti pohjille tai leivälle. Viipaloi perunat ohuesti ja leikkaa sinihomejuusto paloiksi. Jaa pizzojen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja paahda uunissa noin 8 minuuttia. Lorauta reilusti Neito valkosipuli rypsiöljyä päälle ja koristele rucolalla.

Mysli

Oman myslin valmistaminen ei ole vaikeaa. Sekoita kaurahiutaleita, ruishiutaleita, eri siemeniä ja pähkinöitä maun mukaan. Lisää Neito-öljyä, hunajaa sekä omenamehua ja sekoita hyvin. Kaada pellillä ja laita 200 asteiseen uuniin. Paahda noin 30 min uunissa, välillä sekoittaen. Kun seos on jäähtynyt lisää kuivattuja marjoja. Nauti ihan omasta myslistä!

Valkosuklaa-karpalokeksit

  • 1 dl Neito sitruuna rypsiöljy

  • 1 dl ruokosokeria

  • 1 kananmuna

  • 50 g valkosuklaata

  • 1 dl kuivattuja karpaloita

  • 3 dl vehnäjauhoja

  • ½ tl leivinjauhe

  • 1 tl vaniljasokeria

  • ripaus suolaa

Sekoita öljy ja sokeri kulhossa, lisää kananmuna ja sekoita. Pilko valkosuklaa ja lisää karpaloiden kera taikinaan. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään ja lisää taikinaan. Tee taikinasta pieniä palloja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paina pallot kevyesti lusikalla tasaiseksi. Paista 175 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Helppo banaani- ja mustikkakakku

  • 4 dl manteli- vehnä-, speltti- tai kvinoajauhoja

  • 1 tl ruokasoodaa

  • 1½ tl kanelia

  • 2 kananmunaa, kevyesti vatkattuina

  • 1 1/3 dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 2 kpl kypsiä banaaneja, murskattuina

  • 1 ½ dl ruokosokeria

  • 1 dl maustamatonta jugurttia tai piimää

  • 1 dl mustikoita

  • Neito voinmakuista rypsiöljyä vuoan voiteluun

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita jauhot, ruokasooda ja kaneli kulhossa. Sekoita kananmunat, öljy, banaanit, sokeri ja jugurtti toisessa kulhossa. Sekoita ainekset keskenään ja lisää mustikat joukkoon. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan. Paista noin 50 minuuttia. Kuorruta kakku, kun se on jäähtynyt.

Kuorrutus

  • 200 g ranskankermaa

  • 2–3 rkl sokeria

  • tuoreita mustikoita

Sekoita ranskankerma ja sokeri. Levitä seos kakun päälle. Koristele mustikoilla.

Sienibruschetta yrttiöljyllä

4 leipää

  • 200–300 g sieniä (herkkusieniä, kantarelleja tai portobello- tai siitakesieniä)

  • 1 chilihedelmä

  • suolaa ja pippuria

  • ½ juurileipälimppu tai muu vaalea limppu

  • Neito valkosipuli rypsiöljyä

  • 1 ruukku rucolaa

  • 1 pala parmesaania

  • yrttiöljyä (ohje alla)

Viipaloi sienet ja chili ja paista ne Neito valkosipuli rypsiöljyssä paistinpannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa leipä viipaleiksi ja paahda ne joko uunissa tai paista Neito valkosipuli rypsiöljyssä paistinpannulla. Lisää sienet ja rucola leipäviipaleiden päälle. Höylää parmesaanijuustoa päälle ja lisää lopuksi itse tehtyä yrttiöljyä tai Neito yrtti rypsiöljyä.

Yrttiöljy

  • ½ ruukku basilikaa

  • ½ ruukku persiljaa

  • 1 ½ dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 1 dl Neito yrtti rypsiöljy tai Neito valkosipuli rypsiöljy

  • suolaa ja pippuria

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää yrtit kiehuvaan veteen ja keitä muutama minuutti. Nosta yrtit reikälusikalla ja valuta.Sekoita yrtit öljyn kanssa sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada ilmatiiviiseen purkkiin tai pulloon. Yrttiöljy säilyy jääkaapissa noin viikon.

Sitruunakana ja värikäs kvinoasalaatti

  • 4 kanafileetä

  • 1 sitruuna

  • 1 dl persiljaa, silputtuna

  • 2 valkosipulinkynttä, murskattuna

  • 3 rkl Neito yrtti rypsiöljy

  • Neito valkosipuli rypsiöljy

  • suolaa ja mustapippuria

Raasta sitruunan kuori ja viipaloi sitruuna 1 cm:n paksuiksi siivuiksi. Sekoita persilja, valkosipuli, sitruunankuori ja Neito yrtti rypsiöljy kulhossa. Laita fileet kulhoon ja anna marinoitua vähintään 15–20 minuuttia. Leikkaa fileiden paksuun osaan pitkä viilto ja paina siihen sitruunaviipale. Ruskista fileet nopeasti paistinpannulla;käytä ruskistamiseen Neito valkosipuli rypsiöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista fileet uunissa kypsiksi;kypsennys 12– 14 minuuttia 180 asteessa(kiertoilmauuni) tai 200 asteessa(tavallinen uuni). Fileet ovat valmiita, kun niiden sisälämpötila on 70 astetta. Anna fileiden vetäytyä noin 5 minuuttia ennen tarjoilua.

Värikäs kvinoasalaatti pirteällä salaattikastikkeella:

  • 2 ½ dl kvinoaa

  • 1 appelsiini

  • 1 kourallinen pinaattia

  • 1 avokado

Kypsennä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja leikkaa appelsiini pieniksi paloiksi. Kuori ja viipaloi avokado. Sekoita kaikki salaattiainekset keskenään.

Salaattikastike:

  • 2 rkl Neito sitruuna rypsiöljy

  • 3 rkl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 2 rkl appelsiinimehua

  • 1 rkl hunajaa

  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna

  • suolaa ja pippuria

  • 1 dl hienonnettua korianteria tai basilikaa

Sekoita öljy, appelsiinimehu ja hunaja. Purista valkosipulin kynsi joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää hienonnettu tuore korianteri tai basilikaa. Kaada salaattikastike salaatin päälle.

Koristeluun:

  • 1 granaattiomena

Leikkaa granaattiomena kahteen osaan. Puristele granaattiomenan puolikasta hellästi, jotta siemenet irtoavat kuoresta. Käännä hedelmänpuolikas siemenpuoli alaspäin ja taputtele kuorta puukauhalla irrottaaksesi siemenet. Koristele salaatti granaattiomenan siemenillä.

Lohihampurilainen avokado-aiolilla

4 annosta

Lohipihvit:

  • 600 g lohifileetä

  • 1 kananmuna

  • ½ dl kuohukermaa

  • ½ ruukku tilliä

  • 1 ½ rkl sinappia

  • 2 tl sitruunamehua

  • ½ sitruunan kuori

  • suolaa ja mustapippuria

  • Neito sitruuna rypsiöljy

Irrota lohesta nahka ja leikkaa lohi paloiksi. Laita monitoimikoneeseen kananmunan, kerman, tillin, sinapin, sitruunamehun, sitruunankuoren, suolan ja pippurin kanssa. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Vaihtoehtoisesti kalan voi myös leikata terävällä veitsellä pieniksi paloiksi ja sekoittaa käsin muiden ainesten kanssa. Kuumenna paistinpannu ja Neito sitruuna rypsiöljy. Nostele ruokalusikalla kalaseosnokareita suoraan pannulle. Paista näitä pihvejä 3– 4 minuuttia molemmin puolin, kunnes ovat pinnaltaan kullankeltaisia ja läpikypsiä.

Avokado-aioli:

  • 2 kananmunankeltuaista

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 1 rkl ranskalaista sinappia

  • 1 rkl valkoviinietikkaa

  • ½ tl suolaa

  • 1 dl Neito valkosipuli rypsiöljy

  • 2 dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 1 kypsä avokado

Sekoita kulhossa munankeltuaiset, puristettu valkosipulinkynsi, sinappi, etikka ja suola. Lisää öljy aluksi tipoittain ja sekoita samalla tehokkaasti; jatka öljyn lisäämistä ohuena ja tasaisena nauhana ja jatka sekoittamista. Leikkaa avokado kahtia, poista kivi ja kuoret. Murskaa avokado haarukalla ja lisää aioliin. Tarkista maku.

Marinoitu sipuli:

  • 1 dl etikkaa (12%)

  • 2 dl sokeria

  • 3 dl vettä

  • 2 punasipulia

Kiehauta etikka, sokeri ja vesi, ja anna jäähtyä hieman. Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi ja laita lasipurkkiin. Kaada lämmin liemi päälle ja anna jäähtyä. Sipuli säilyy noin 2 viikkoa jääkaapissa.

Lisukkeet:

  • 4 kpl hampurilaissämpylöitä

  • avokado-aiolia

  • marinoituja punasipuleita

  • salaattia

  • tilliä

  • aurinkokuivattuja tai tuoreita tomaatteja

Lämmitä sämpylät ja täytä lohipihveillä, avokado-aiolilla, marinoidulla punasipuleilla, salaatilla, tillillä ja aurinkonkuivatuilla tomaateilla.

Levite

  • 200 g voita

  • 1 dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 0,5 dl kivennäisvettä (vichyä)

  • ripaus merisuolahiutaleita

Pilko voi kulhoon ja pehmennä se esimerkiksi lämpimässä vesihauteessa tai mikrossa siten, että voi on pehmeää muttei vielä sulaa. Vatkaa voin joukkoon rypsiöljy sekä kivennäisvesi ja mausta seos merisuolahiutaleilla (sekä halutessasi muilla mausteilla ja/tai yrteillä). Kaada seos sopivan kokoiseen laakeahkoon vuokaan ja anna sen kovettua jääkaapissa. Valmis levite säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa.

Grillatut nektariinit ranskankermalla ja Neito sitruunanmakuisella öljyllä

  • 4–6 nektariineja

  • 200 g ranskankermaa

  • ½ dl hunajaa

  • 1 dl pistaasipähkinöitä

  • Neito sitruuna rypsiöljyä

  • mintunlehtiä

Puolita nektariinit ja poista kivet. Grillaa hedelmät välillä käännellen kuumassa öljyyssä grillissä. Sivele valmiit nektariinit hunajalla. Nosta tarjoiluvadille laita ranskakermaa päälle. Valuta Neito sitruuna rypsiöljyä ja hunajaa nektariinien ja ranskankerman päälle ja koristele lopuksi pistaasipähkinöillä ja mintunlehdillä.

Grillattu lohi ja kesäinen kukkakaalicouscous ja sitruunakastike

Grillattu lohi:

  • 4 annospalaa lohifileetä (150 g kpl)

  • 1–2 rkl Neito valkosipuli rypsiöljy

  • suolaa ja pippuria

Kesäinen kukkakaalicouscous:

  • 1 keskikokoinen kukkakaali

  • 3 rkl Neito sitruuna rypsiöljy

  • ½ rasia babypinaattia

  • noin 10–15 kpl mansikoita

  • 100 g fetajuustoa tai vuohenjuustoa

  • suolaa ja pippuria

Sitruuna-tillikastike:

  • 2 dl ranskankermaa

  • 2–3 rkl Neito sitruuna rypsiöljy

  • 1 valkosipulikynsi

  • 2 rkl tilliä

  • suolaa ja pippuria

Kukkakaalicouscous: Leikkaa kukkakaali isoiksi kukinnoiksi. Laita kukinnot tehosekoittimeen. Käytä konetta pulssitoiminnolla, kunnes kukkakaali on tasaista murua. Voit myös raastaa kukkakaali raastimella. Lämmitä Neito sitruuna rypsiöljyä paistinpannulla ja paista kukkakaalicouscous 3–4 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kukkakaalicouscous tarjoilulautaselle ja mausta.Puolita mansikat ja lisää salaattiin.Laita lopuksi pinaatti ja paahdetut pinjansiemenet ja murusta juustoa päälle. Kastike: murskaa valkosipuli ja hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset ja mausta suolla ja pippurilla. Grillattu lohi: penslaa lohipalat Neito valkosipuli rypsiöljyllä ja grillaa tai paistaa molemmin puolin.Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa grillattu lohi kukkakaalicouscousin ja sitruuna-tillikastikkeen kanssa.

Vuohenjuustopiiras

4–6 annosta

  • ¾ dl Neito valkosipulinmakuinen rypsiöljy

  • ½ dl turkkilaista jogurttia

  • 2 dl täysjyvävehnäjauhoja

  • 1 dl vehnäjauhoja

  • 1/2 tl leivinjauhetta

  • 1/2 tl suolaa

Täyte:

  • 2–3 punasipulia varsineen tai 1/2 purjoa

  • 50 g vuohenjuustoa

Liemi:

  • 3 kananmunaa

  • 1 prk (200 g) ranskankermaa (5 %)

  • 1 dl rasvatonta piimää

  • ripaus timjamia

  • 1/2 tl suolaa

  • mustapippuria

Tarjoiluun:

  • vihreää salaattia

Pane rypsiöljy, jogurtti, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon ja sekoita murumaiseksi seokseksi leikkuuterällä. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Taputtele taikina piirasvuoan(12 x 35 cm) pohjalle ja reunoille.Pistele piiraspohja haarukalla ja paista sitä 200 - asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Huuhtele punasipulit ja puolita ne. Mukaan saa tulla hyvä määrä vartta. Jos käytät purjoa, leikkaa osasta pituussuunnassa suikaleita piiraalle ja silppua loppu purjo (noin desilitra silppua). Levitä ensin purjosilppu piiraspohjalle ja levitä päälle suikaleet. Leikkaa vuohenjuustosta kuusi ohutta viipaletta ja jaa ne piiraalle tasaisesti. Sekoita liemi ja kaada se piirakalle. Kypsennä piirasta 200 - asteisessa uunissa hiukan keskitasoa alempana noin 25 minuuttia.Anna jäähtyä vuoassa.Irrota piiras vuoasta ja leikkaa paloiksi. Tarjoa vihreän salaatin kera.

Karviais-ricottatorttu

20 kpl

Taikina:

  • 2 dl vehnäjauhoja

  • ½ dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 2 rkl piimää

  • 1 munankeltuainen

  • 1/2 dl sokeria

  • ripaus suolaa

  • 4 dl ricottajuustoa

  • 2 kananmunaa

  • 1/2 vaniljatangon sisus

  • 3/4 dl sokeria

  • 1 rkl perunajauhoja

  • noin 1/2 l karviaisia

Mittaa kaikki taikinan ainekset yleiskoneen kulhoon ja sekoita taikinaksi. Vuoraa irtopohjavuoka(halkaisija 24 cm) leivinpaperilla ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä täyte piiraspohjalle ja paina torttuun karviaisia. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla kiertoilma-alalämpötoiminnolla. Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, pane kakku 220-asteiseen uuniin, mutta säädä lämpötila heti 200-asteeseen. Kypsennysaika on noin 30 minuuttia. Tarkasta tortun kypsyys ja tarvittaessa jatka paistamista, kunnes täyte on hyytynyt. Kun torttu on valmis, sammuta uuni ja anna tortun jäähtyä uunissa. Vinkki! Hyvä täyte syntyy myös sekoittamalla 2 prk(á 200 g) mangorahkaa ja 2 kananmunaa, päälle desi tai kaksi kotimaisia vadelmia.

Porkkana-juustosarvet

20 kpl

  • 2 1/2 dl maitoa

  • 1/2 palaa (25 g) hiivaa

  • 1 tl suolaa

  • 1/2 kananmunaa

  • 6 dl vehnäjauhoja

  • 3 rkl Neito valkosipuli rypsiöljy

Täyte:

  • 2porkkanaa

  • tilkka vettä

  • 1/2 tl suolaa

  • 1 dl juustoraastetta

Päälle:

  • 1/2kananmunaa

  • auringonkukansiemeniä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola ja muna. Lisää jauhot ja rypsiöljy. Sekoita tasaiseksi, kimmoisaksi taikinaksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota sen suojissa 20 minuuttia. Pese ja kuori juurekset. Raasta porkkanat karkealla terällä. Siirrä raaste kulhoon ja lisää hiukan vettä. Kypsennä raastetta mikroaaltouunissa viitisen minuuttia tai kiehauta se kattilassa. Siivilöi vesi pois ja mausta puolikypsä raaste suolalla. Vinkki! Voit raastaa taikinaan halutessasi kypsän, kuoritun perunan.

Gluteenittomat porkkanasämpylät

  • 5 dl vettä

  • 1 rkl psylliumia

  • 25 g hiivaa

  • 2 tl suolaa

  • ½ dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 2 dl porkkanaraastetta

  • 2 dl tattarijauhoja

  • 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

  • 5 dl gluteenitonta jauhoseosta

Mittaa kädenlämpöiseen veteen psyllium ja murusta joukkoon hiiva. Lisää suola, rypsiöljy ja tattarijauhot tai kauraryynit, porkkanaraaste sekä gluteeniton jauhoseos. Sekoita taikina tasaiseksi, leivo sämpylöiksi gluteenittomalla jauholla jauhotetulla pöydällä ja kohota sämpylät leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja sämpylä kumisee sitä pohjasta koputeltaessa. Erityisen herkullisia sämpylöistä saat, jos käytössäsi on höyryuuni. Vinkki! Jos gluteenitonta syö perheessä vain yksi, pakasta sämpylät niiden jäähdyttyä.

Juuressämpylät

20 kpl

  • 4 dl perunasosetta

  • 5 dl maitoa

  • 1 pala (50 g) hiivaa

  • 2 rkl Neito yrtti rypsiöljy

  • 1 tl suolaa

  • 2 dl porkkanaa raastettuna

  • 6 dl spelttijauhoja

  • 5–6 dl hiivaleipäjauhoja

Sekoita kulhossa perunasose ja maito. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi mikroaaltouunissa. Liuota joukkoon hiiva.Lisää rypsiöljy, suola ja porkkanaraaste.Sekoita ja lisää spelttijauhot.Alusta taikinaan puolet hiivaleipäjauhoista.Alusta taikina sopivaksi lisäämällä siihen tarvittava määrä jauhoja.Taikina saa jäädä pehmeäksi.Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jos leivot taikinasta sämpylöitä, muotoile siitä kaksi tankoa ja jaa kumpikin kymmeneen palaan. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nostele palat sen päälle. Jos haluat,voit kaulita taikinan korvapuustien tavoin levyksi, ripotella levylle yrttejä ja juustoraastetta ja kääräistä rullalle.Paloittele rulla ja nosta palat uunivuokaan vieri viereen. Kohota sämpylöitä leivinliinan alla kymmenisen minuuttia. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Nopea kirsikkapaistos

  • ½ l kirsikoita kivettöminä tai karviaisia

  • 3 dl korppujauhoja

  • 1/2 dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 1 dl mantelilastuja

  • 1/2 dl muscovadosokeria

Sekoita keskenään korppujauhot, rypsiöljy, mantelilastut ja sokeri. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta saat työstettävän taikinan. Jaa taikina vuokaan tai kahvikupposiin vuorotellen kirsikoiden tai karviaisten kanssa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla puolisen tuntia. Tarjoa vaniljajäätelön kera.

Pellillinen omena- tai päärynäpiirasta

20 palaa

Taikina

  • 5 kananmunaa

  • 3 dl sokeria

  • 3 dl piimää

  • 1 ½ dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 1 1/2 dl kaurahiutaleita

  • 5 dl vehnäjauhoja

  • 2 dl täysjyvävehnäjauhoja

  • 2 ½ tl soodaa

  • ¾ tl suolaa

  • 1 kg omenaa tai päärynää kuutioituna

  • 1 ½ dl sokeria

  • 1 rkl kanelia

  • (1 dl mantelirouhetta)

Vuoraa uunipannu leivinpaperiarkilla. Sekoita kaikki taikinan ainekset kulhossa. Levitä taikina uunipannulle paperin päälle. Sekoita kulhossa keskenään päärynäkuutiot, sokeri ja kaneli.Jaa seos taikinalle ja halutessasi ripottele päälle mantelirouhe.Paista piirasta 200 - asteisen uunin keskitasolla puolisen tuntia.

Mustaherukkaa murukuoren alla

20 palaa

Taikina:

  • 2 dl kaurahiutaleita

  • 1 1/2 dl fariinisokeria tai 1 dl siirappia

  • ripaus suolaa

  • 1 dl täysjyvävehnäjauhoja

  • ½ dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 1 tl kanelia

Sekoita marjat, hedelmät ja sokeri keskenään. Jaa seos neljään annoskulhoon tai uunivuokaan. Voit myös tehdä yhden paistoksen esim. Teema-vuokaan (16,5X16,5 cm). Sekoita taikinan ainekset keskenään ja murustele seos marjojen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Kesäkurpitsapiiras

8 palaa

Taikina:

  • 5 dl perunasosetta

  • 1 dl mustaleimaemmentaalia raastettuna

  • ½ dl Neito valkosipuli rypsiöljy

  • 1 dl vehnäjauhoja

  • 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja

  • 1/2 tl suolaa

Täyte:

  • 2 sipulia

  • 2 rkl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 1 kesäkurpitsa (noin 600 g)

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

  • 4 kananmunaa

  • 2 dl maitoa

  • 1 tl suolaa

  • yrttejä (tilliä, persiljaa)

  • mustapippuria

  • muskottipähkinää

  • 1 dl mustaleimaemmentaalia raastettuna

Mittaa kaikki pohjan ainekset kulhoon ja sekoita nopeasti taikinaksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, kunnes taikina on työstettävissä piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kuori ja kuutioi sipulit ja kuullota kuutiot rypsiöljyssä paistinpannulla kypsiksi. Huuhtele kesäkurpitsa ja viipaloi se. Sekoita keskenään tuorejuusto ja munat. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon maito ja suola. Mausta täyteseos silppuamalla joukkoon reilusti yrttejä. Rouhi mausteeksi mustapippuria ja raasta joukkoon ripaus muskottipähkinää. Lado kesäkurpitsaviipaleet vuokaan niin, että kaadat muutaman kerran täyteseosta niiden väliin, jotta kesäkurpitsaa ja juustoseosta tulee piiraaseen kauttaaltaan tasaisesti. Ripottele väliin juustoraastetta. Kaada loppu täyteseos piiraalle. Kypsennä 180 - asteisen uunin alaosassa 1 tunti 15 minuuttia.

Pitkulainen raparperipiirakka

6 annosta

Taikina:

  • 2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

  • 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja

  • 2 rkl maustamatonta jogurttia, piimää tai vettä

  • 1 rkl tomusokeria

  • ¾ dl Neito maustamaton rypsiöljy

Päälle:

  • 2 raparperinvartta

  • 1 rkl tummaa sokeria

  • 2 rkl vettä

  • 1 3/4 dl kuohukermaa

  • 1/2 vaniljatangon sisus

  • 2 kananmunaa

  • 1 dl sokeria

Tarjoiluun

  • mascarpone-tuorejuustoa

  • sokeria

Pohjan paistamiseen:

  • reilu pala leivinpaperia

  • painoksi kuivattuja herneitä tai riisiä

Sekoita nopeasti kaikki taikinan ainekset keskenään. Vuoraa pitkänomaisen (11 x 35 cm) piirasvuoan pohja ja reunat taikinalla. Repäise päälle reilu pala leivinpaperia ja kaada sen päälle riisiä. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 190-asteisessa uunissa. Ota pohja uunista ja nosta leivinpaperin avulla riisit pois. Voit käyttää riisiä uudelleen vastaavasti pohjaa esipaistaessasi. Myös kuivatut herneet ajavat saman asian. Pese ja kuori raparperit ja pilko ne vuoan leveyden mittaisiksi pätkiksi kattilaan.Ripottele joukkoon sokeri ja vesi.Keittele hiljalleen kannen alla muutama minuutti, eli kunnes raparperit ovat hiukan pehmenneet. Jaa päälle pehmenneet raparperit vuokaan taikinapohjalle. Sekoita kulhossa loput päällisen ainekset ja kaada seos vuokaan. Paista kiertoilmauunissa 190 - asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes päällinen on hyytynyt.

Ruccola-tomaattipizza

4 annosta

Pohja:

  • 2 dl vettä

  • 1/2 palaa (25 g) hiivaa

  • 2 rkl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 1 tl suolaa

  • noin 4 dl täysjyvävehnäjauhoja

Päälle:

  • 1 tlk tomaattipyreetä

  • 1/3 tlk tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia

  • 2 tl pizzamaustetta tai tuoretta oreganoa

  • chilimaustetta

  • 2 valkosipulinkynttä silputtuna

  • 3 dl juustoraastetta

  • 1 sipuli

  • 1/2 paprikaa

  • 100 g salamiviipaleita

  • 1/3 pkt (à 200 g) vuohenjuustoa viipaleina

Tarjoiluun:

  • reilu nippu ruccolaa

  • 1/2 l kirsikkatomaatteja halkaistuina

  • mustapippuria

  • Neito valkosipuli rypsiöljy

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, rypsiöljy ja suola. Lisää jauhot ja alusta taikinaksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota 15 minuuttia. Sekoita keskenään tomaattipyree ja - murska sekä mausteet ja valkosipulisilppu. Vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli niistä uunipelleille pizzapohjat. Sivele päälle tomaattiseosta niin, että reunat jäävät puhtaiksi. Jaa päälle juustoraaste. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi pizzoille.Suikaloi päälle paprikaa.Jaa päälle salami ja vuohenjuusto. Paista yksi pizza kerrallaan 250-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt rapeaksi, tai molemmat pizzat samanaikaisesti kiertoilmatoiminnolla hiukan alemmassa lämpötilassa. Sipaise kuumien, kypsien pizzojen reunat Neito valkosipuli rypsiöljyllä. Jaa päälle ruccola ja tomaatit. Mausta mustapippurilla ja tarjoa heti.

Rapsakat perunalohkot

4-5 annosta

  • 800 g perunaa (jauhoinen lajike, esim Rosamunda)

  • 0,75 dl Neito valkosipuli rypsiöljy

  • Ripaus suolaa

  • Ripaus rouhittua mustapippuria

Leikkaa perunat lohkoihin. Keitä lohkot suolatussa vedessä 8 minuuttia. Valuta ja anna höyryn kuivattaa lohkoja kattilassa. Lisää kattilaan öljy ja mausteet ja sekoita. Kaada maustetut perunalohkot pellille ja paista 200-asteisessa uunissa kunnes lohkot ovat saaneet väriä ja rapsakan pinnan eli noin 30 minuuttia. Tarjoile dippikastikkeen kera tai lisukkeena lihalle tai kanalle.

Kaunis maa-artisokka-porkkanakeitto

  • 500 g maa-artisokkaa

  • 300 g porkkanoita

  • 2 rkl Neito valkosipuli rypsiöljy

  • 2 salottisipulia

  • 1 l vettä

  • 2,5 dl kermaa

  • 1 dl kuivaa valkoviiniä

  • 1 kasvisliemikuutio

  • 0,5 tl suolaa

  • korianterinlehtiä

  • Neito yrtti rypsiöljyä

Kuori ja paloittele maa-artisokat ja porkkanat. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota maa-artisokat, porkkanat ja sipuli Neito valkosipuli rypsiöljyssä kattilassa. Lisää joukkoon vesi, kerma ja viini sekä murskattu kasvisliemikuutio. Anna keittää hiljalleen kannen alla kunnes kasvikset ovat pehmeät. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja mausta suolalla. Lisää vettä jos keitto tuntuu liian paksulta. Ennen tarjoilua lisää tipoittain Neito - öljyä keittoon.

Tomaatilla ja pekonilla täytetty munakas

1 annos

Täyte:

  • 2 pekonisiivua

  • 100 g cocktailtomaatteja

  • 2 rkl Neito valkosipulinmakuinen öljy

  • 1 maustemitta suolaa

  • 1 / 2 tl sokeria

  • 1 / 2 tl balsamiviinietikkaa

  • 1 munakas: 2 kananmunaa

  • 2 rkl vettä tai maitoa

  • 2 tl Neito maustamaton rypsiöljy

Paista pekoni kuivalla pannulla rapeaksi. Siirrä talouspaperille ja kuivaa ylimääräinen rasva pois. Pyyhi paistinpannusta myös ylimääräinen rasva. Jaa tomaatit kahtia ja paista tomaatit valkosipulinmakuisessa Neito-öljyssä noin 3 minuuttia. Lisää suola ja sokeri ja jatka paistamista noin minuutin. Ripottele balsamiviinietikka tomaattien päälle ja siirrä tomaatit lautaselle. Laita kananmunat,vesi ja suola astiaan ja sekoita hyvin haarukalla.Kuumenna Neito - öljy paistinpannussa ja kaada munaseos pannuun.Pistä tai nostele munakasta niin että löysäseos valuu pohjalle ja jähmettyy.Munakas on valmis kun se on jähmettynyt, mutta vielä pehmeä pinnalla. Valuta varovasti munakas lautaselle, lisää munakkaan puolikkaalle tomaatit ja pekoni ja käännä munakkaan toinen puoli kanneksi. Koristele silputulla persiljalla.

Koristeluun persiljaa

Pinaattiletut

  • 4 kananmunaa

  • 1 l maitoa

  • 4 dl vehnäjauhoja

  • 1 dl Neito voinmakuinen rypsiöljy

  • 1,5 tl suolaa

  • 150g, eli pussillinen, Apetitin hienonnettua kotimaista pakastepinaattia

Valuta sulatetusta pinaatista ylimääräisen nesteen pois. Vatkaa kananmunat kulhossa. Lisää muutama desilitra maitoa ja jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää taas muutama desilitra maitoa ja sekoita takaiseksi, lisää sitten loput maidosta ja sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja suola. Aina taikinan levätä noin 30 min. Sekoita taikinan joukkoon pinaatti ja aloita letunpaisto.

Herkutteljan suklaakakku

12 annosta

  • 75 g tummaa suklaata

  • 1 dl Neito voinmakuinen rypsiöljy

  • 2 dl sokeria

  • 2 munaa

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 3 dl vehnäjauhoja

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 1 dl kermaa tai maitoa

Kuorrutukseen sulatettua suklaata. Voitele ja jauhota vuoka. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Vatkaa öljy ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan välillä vatkaten, ja sen jälkeen suklaa. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri joukkoon. Lisää nesteet joukkoon ja sekoita. Paista kakku miedossa lämmössä 175°C noin 50 minuuttia. Kuorruta suklaakakku suklaalla.

Ruisporkkanasämpylät

  • 0,75 dl Neito yrtti rypsiöljy

  • 0,5 l vettä

  • 2 tl suolaa

  • 2 rkl siirappia

  • 4 dl karkeaa ruisjauhoa

  • 10 dl vehnäjauhoa

  • 2 dl porkkanaraastetta

  • 50 g hiivaa

Sekoita vesi, hiiva, siirappi, öljy, ruisjauho ja vehnäjauho yhteen ja vaivaa tasaiseksi, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Vaivauksen puolivälissä lisää suola ja porkkanaraaste. Lisää tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan levätä noin 15-20 minuuttia. Muotoile haluamallasi tavalla esim. pyöreiksi. Voitele sämpylät kevyesti vedellä ja sirottele päälle ruisjauhoja. Halutessasi pistele haarukalla. Kohota lämpimässä noin 30 min. Paista 210 °C:ssa 10-12 minuuttia.

Halloumisalaatti

Marinoitu halloumi

  • 200g halloumi juustoa

  • Neito yrtti rypsiöljy

  • 1-2 tl sitruunamehua

  • 1 tl hunajaa

  • ripaus rouhittua mustapippuria

Salaatti

  • 200g halloumi juustoa

  • Neito yrtti rypsiöljy

  • 1-2 tl sitruunamehua

  • 1 tl hunajaa

  • ripaus rouhittua mustapippuria

Päälle

  • Maustettua Neito rypsiöljyä

  • Balsamicoa

Mehukas focaccia

  • 7,5 dl vettä

  • 50 g hiivaa

  • 1 1/2 rkl suolaa

  • 1 1/2 rkl sokeria

  • noin 15 dl vehnäjauhoja

  • 1,5 dl + ½ dl Neito yrtti rypsiöljy

  • sormisuolaa

  • tuoretta rosmariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää noin puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten loput jauhoista vähitellen. Lisää 1,5 dl yrtinmakuista Neitoa. Alusta taikina. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja painele taikina pellin kokoiseksi. Kohota kaksinkertaiseksi. Ripottele pinnalle runsaasti Neito-öljyä ja sormisuolaa sekä maun mukaan rosmariinia. Paista 200 asteessa 25-30 min. Valuta vielä kypsän focaccian päälle Neito-öljyä. Anna leivän jäähtyä hieman ja leikka paloiksi. Syö tuoreena vaikkapa salaatin kera.

Nopea salaattikastike

  • 1 tl hunajalla makeutettua sinappia

  • 1 dl Neito sitruuna rypsiöljy

  • ripaus sormisuolaa

  • ripaus rohittua mustapippuria

Sekoita öljy hyvin sinapin joukkoon. Mausta.

Maustekakku

  • 1,5 dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 2 dl piimää

  • 1,5 dl sokeria

  • 2 dl siirappia

  • 4 tl jauhettua neilikkaa

  • 1 tl jauhettua inkivääriä

  • 1,5 tl jauhettua kardemummaa

  • 1 dl rusinoita

  • 2 tl ruokasoodaa

  • 4,5 dl vehnäjauhoja

Voitele ja jauhota kakkuvuoka korppujauholla huolellisesti. Sekoita öljy ja piimä hyvin, lisää keskenään sekoitetut muut ainekset seokseen. Kaada seos vuokaan ja paista 175°C:ssa noin tunti.

Cookies, isot suklaamuru pikkuleivät

8 kpl

  • 0,65 dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 0,5 dl sokeria

  • 1 dl fariinisokeria

  • 1 kananmunaa

  • 3 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 50 g tummaa suklaata

  • 50 g valkosuklaata

Vaahdota öljy, sokeri ja fariinisokeri. Riko munien rakenne ja lisää ne vähitellen öljy-sokeri seokseen koko ajan sekoittaen. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Lisää pilkotut suklaat ja sekoita varovasti. Nostele 8 kukkuraista ruokalusikallista seosta pellille leivinpaperin päälle, ja jätä runsaasti tilaa niiden väliin. Muotoile pyöreiksi pikkuleiviksi ja litistä. Voit tehdä muotoilun myös käsin. Paista 180°C:ssa 20-25 minuuttia, kunnes pikkuleivät ovat kauniin ruskeita.

Marjapiirakka

Pohja:

  • 1 dl sokeria

  • 2,5 dl vehnäjauhoa

  • 0,5 dl kauraleseitä

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 1 kananmuna

  • 1 dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 1 dl vaniljajogurttia

Päälle:

  • 2 dl pakastettuja mustikoita

  • 1 dl pakastettuja kotimaisia punaherukoita tai vadelmia

Pinnalle:

  • 0,75 dl sokeria

  • 1 kananmuna

  • 2 dl vaniljajogurttia

  • 1 tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää joukkoon muna, Neito rypsiöljy ja vaniljajogurtti. Sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk. 24-26 cm). Ota marjat pakkasesta ja ripottele taikinan pinnalle. Sekoita keskenään sokeri, muna, vaniljajogurtti ja vaniljasokeri, ja kaada seos ohuena nauhana marjojen päälle.Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 30 - 35 minuuttia.

Vastustamaton porkkanakakku

  • 50-100 g saksanpähkinöitä

  • 3 porkkanaa

  • 2 dl Neito maustamaton rypsiöljy

  • 1 ½ dl sokeria

  • 1 ½ dl fariinisokeria

  • 3 keskikokoista kananmunaa

  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta + 1 tl ruokasoodaa

  • 1/2 tl suolaa

  • 1 tl kanelia

  • 1 tl jauhettua inkivääriä

Kuorrutus

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

  • 3/4 dl siivilöityä tomusokeria

  • 2 rkl sitruunamehua

Voitele kakkuvuoka (irtopohjavuoka halk 24cm) ja kuumenna uuni 180 asteeseen. Hienonna saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi.Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.Vatkaa öljy ja sokeri ja sekoita joukkoon munat yksitellen.Lisää pähkinärouhe ja porkkanaraaste ja sekoita. Sekoita keskenään leivinjauhe ja ruokasooda vehnäjauhoihin, lisää sekä suola, kaneli ja inkivääri. Lisää jauhoseos kakkutaikinaan ja sekoita. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista kakkua uunin keskiosassa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita kuorrute ainekset keskenään ja levitä reilusti täytettä jäähtyneen kakun pinnalle.

Pehmeä majoneesi

  • 2 munankeltuaista

  • ¼ tl suolaa

  • 1 tl Dijon sinappia

  • 1 rkl valkoviinietikkaa

  • ripaus sokeria

  • 2 dl Neito maustamaton rypsiöljy tai maustettu rypsiöljy

  • valkopippuria

Helpointa on käyttää savuasekoitinta tai tehosekoitinta. Laita laitteeseen sopivaan kulhoon huoneenlämpöiset keltuaiset, suola, sinappi, etikka ja sokeri. Sekoita. Lisää huoneenlämpöinen Neito rypsiöljy joukkoon ensin tipoittain sitten ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi maun mukaan ripaus valkopippuria. Säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Vinkki: Käytä majoneesin teossa sitruunanmakuista Neitoa ja saat sitruunamajoneesin.

Puuro Chia-mansikkahillolla ja Neito-öljyllä

4 annosta kaura tai spelttipuuroa

Chia-mansikkahillo (sokeriton):

  • 5 dl mansikkaa

  • 1 rkl chiansiemeniä

Koristeluun:

  • Granolaa

  • Mustikoita

  • Neito-öljyä

Murskaa mansikat esim. haarukalla ja sekoita chia siemenet joukkoon. Anna hillon turvota ja vetäytyä noin 2 tuntia. Säilyy noin 3 päivää jääkaapissa. Juuri ennen puuron nauttimista lisää granolaa, mustikoita sekä Neito-öljyä.

Neito Sitruunaöljy- salattikastike

  • 1 dl Neito sitruunaöljyä

  • 2 rkl valkoviinietikkaa

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 1 tl hunajaa

  • suolaa ja mustapippuria

Murskaa valkosipulikynsi purkkiin tai kulhoon ja kaada öljy ja viinietikkaa joukkoon. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla.

Neito salaattikulho sitruunaöljysalaattikastikkeella

  • Keitettyä kvinoaa

  • Soijapapuja

  • Grillattuja kanaa

  • Vesimelonia

  • Marinoitua punasipulia

  • Fetajuustoa

  • Salaatinlehtiä

  • Seesaminsiemeniä

  • Mansikoita

Laita kaikki ainekset annoskulhoon, mausta Neito sitruunasalaattikastikkeella ja nauti!

Neito mansikkakakku marengeilla

Kakkupohja:

  • 5 kananmunaa

  • 2 ½ dl sokeria

  • 1 dl Neito rypsiöljyä

  • 3 dl vehnäjauhoa

  • 1 tl leivinjauhetta

  • ripaus suolaa

Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa ja lisää Neito-öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (halkaisija n 23 cm) ja paista 170 C asteessa (150 C kiertoilma) noin 35–40 minuuttia. Kumoa leivinpaperille jäähtymään.

Kostutus:

  • 2 dl sitruunanvettä, vähän sokeroitu

Täyte ja kuorrutus:

  • 5 dl kuohukermaa

  • 250 g rahkaa

  • 1 dl sokeria

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 1 l mansikoita

Koristeluun:

  • ½ l mansikoita

  • n 12 kpl pieniä marenkeja

Valmista täyte vaahdottamalla kerma. Lisää joukkoon rahka ja sokerit. Soseuta mansikat sauvasekoittimella ja sekoita kermavaahdon kanssa. Käytä puolet täytteeksi ja loput kuorrutukseen. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Kostuta pohjat sitruunamehulla. Kokoa kerrokset levittämällä pohjalle kerma-rahka-mansikkaseosta. Levitä loppu kakun päälle. Koristele mansikoilla, marengeilla ja syötävillä kukilla.