Hyviä makuja
Hyvä laadukas ruokaöljy on oleellinen osa ruuanlaittoa. Neito sopii mainiosti keittiön perusraaka-aineeksi, sillä pehmeän makunsa ansiosta se sopii kaikkeen ruuanlaittoon joko sellaisenaan – tai maustettuna.
Neitoa vastaavaa tuotetta ei löydy!
Hellävarainen lämpöpuristus takaa sen, että Neito-öljyyn on saatu talteen kaikki rypsinsiemenen arvokkaat aineosat. Terveellisyytensä lisäksi se on herkuttelijan luottoraaka-aine; maustetut Neito-öljyt ovat raikkaita ja puhtaan makuisia.
Anna ruoan maistua!
Pehmeän Neito-öljyn hienoihin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se korostaa ruuan omia aromeja. Neito-öljy on hyvin säilyvä ja pehmeän makuinen. Se sopii hyvin jopa leivontaan.
Maustetut Neito-öljyt
Pehmeänmakuinen Neito sopii erityisen hyvin erilaisten ruokien ja leivonnaisten valmistukseen. Sen lisäksi, että Neito-perheeseen kuuluu helppoja valmiita makuvaihtoehtoja, Neito on laadukas pohja myös itse maustetuille öljyille.
Valmiiksi maustetut öljyt tuovat vaihtelua ja vivahteita tuttuihinkin ruokiin. Neito haluaa tarjota maukasta ja ravitsevaa tavalliseen arkeen ja myös juhlavampiin hetkiin.
Maustettuja öljyjä voidaan käyttää leivontaan, marinadeihin, kastikkeisiin, paistamiseen – tai ihan vain sellaisenaan. Inspiraation saanut kotikokki kokeilee myös eri Neito-makuöljyjen sekoittamista.

Mausta öljy itse
Pehmeänmakuinen Neito-öljy on kiitollinen maustettava: laadukas, hyvin säilyvä ja miedonmakuinen. Omiin tarpeisiin sopivaa makumaailmaa voi hakea esimerkiksi yrteistä, siemenistä, marjoista, hedelmistä – tai tryffelistä.
Maustettu öljy on valmista käytettäväksi jo muutaman päivän kuluttua, mutta maku syvenee ajan kuluessa.
Monet makuaineet irtoavat paremmin lämpimään öljyyn mutta mausteet voi myös lisätä suoraan öljyyn ilman lämmittämistä. Huolehdi siitä, että käytettävät mausteet ovat puhtaita. Pese esimerkiksi yrtit huolella ja anna niiden kuivua huuhtelun jälkeen. Varmista, että öljyyn ei pääse vettä, sillä se huonontaa öljyn säilyvyyttä. Joitakin mausteita, erityisesti yrttejä, voi myös soseuttaa sauvasekoittimella yhdessä öljyn kanssa.
Jos lämmität öljyn:
- Voit lämmittää öljyn noin 70-asteiseksi ja pullottaa sen mausteiden kanssa lämpimänä.
- Voit lämmittää öljyn, maustaa sen ja jäähdyttää kattilassa kannen alla ennen pullotusta.
Siivilöi öljy puhtaaseen, tiiviskorkkiseen lasipurkkiin. Öljy säilyy viileänä säilytettäessä noin kaksi viikkoa.

-
Ryytimaan Neito-öljy
rosmariini, timjami, basilika, rakuuna, oregano, salvia, minttu, laakerinlehti, kynteli, korianteri, meirami, kirveli, ruohosipuli, tilli, persilja, rucola, pinaatti…
-
Leipurin Neito-öljy
sitruuna, lime, appelsiini, marjat, kardemumma, muskotti, kaneli, neilikka, vanilja…
-
Eksoottinen Neito-öljy
chili, valkosipuli, pippurit, inkivääri, sinapinsiemenet, tähtianis, kumina, neilikka, seesaminsiemen, paprika…
-
Metsäinen Neito-öljy
Katajanmarjat, katajanoksat, marjat, kanervan kukat, kuivatut tatit, mustatorvisienet...

Louise, Neito-keittiön luottokokki
Neito-reseptejä ideoivat monet ruuanlaiton ammattilaiset. Yksi Neito-keittiön pitkäaikaisimmista ja rakastetuimmista kokeista on Louise Mèrus.
”Minä olen Louise Mérus. Olen yrittäjä, äiti ja elämästä nauttiva nainen.
Rakastan ruoanlaittoa, keittokirjojen ja ruokalehtien selailua, aterioiden suunnittelua ja tietenkin myös syömistä.
Olen kasvanut perheessä, joka on kiinnostunut ruoasta. Olen lapsesta asti syönyt monipuolisesti ja saanut maistella eri makuja.
Kokkaamisessa parasta on, että saan käyttää luovuutta, keksiä uusia ruokia, testata uusien raaka-aineiden yhdistelmiä ja kehittyä jatkuvasti. Kokkina ei valmistu koskaan, aina oppii uuttaa. Minua kiinnostaa ruokatrendit ja uudet raaka-aineet. Joskus onnistun, joskus kaikki menee pieleen, mutta aina voi aloittaa alusta ja joskus syntyy jopa uusia klassikoita. Perheeni toimii koemaistajina. Olen iloinen, että lapseni ovat tottuneet jo varhaisessa iässä eri makuihin.”

-
Perunapizza sinihomejuustolla, rucolalla ja sitruunaöljyllä
-
Punariisisalaatti paahdetulla kurpitsalla, vuohenjuustolla ja Neito sitruuna rypsiöljyllä
-
Lammasmakkara hot dog, punakaali-lehtikaali coleslaw ja valkosipulimajoneesi
-
Grillattuja jättikatkarapuja chili-mangokastikkeella
-
Punajuurihummusleipiä avokadolla
Vegaaniset voisilmäpullat

30 pullaa
Pullataikina:
-
5 dl kädenlämpöistä vettä
-
50 g tuorehiivaa
-
2 dl sokeria
-
1 tl suolaa
-
1 rkl kardemummaa
-
2 dl Neito voin makuinen rypsiöljy
-
12-15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
Liota hiiva kädenlämpöiseen (37-38 °C) veteen. Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja 3 dl vehnäjauhoa. Sekoita vellimäiseksi. Lisää taikinaan rypsiöljy. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa, eikä tartu käsiin. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Kaada kohonnut taikina leivontapöydälle. Jaa 30 palaseen, pyörittele pullan muotoon ja nosta pellille. Kohota pullat muhkeiksi. Paina kohonneeseen pullaan sormella kolo ja täytä ”Voinmakuinen pullasilmä” -massalla. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Voinmakuinen pullasilmä, pakastettava yön yli
-
1 dl kylmää vettä
-
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
-
1 tl suolaa
-
2,5 dl sokeria
-
1,5 dl Neito voin makuinen rypsiöljy
Sekoita kylmä vesi ja vehnäjauho kulhossa. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kelmulla vuorattuun laakeaan astiaa tai annosmuotteihin. Pakasta yön yli. Leikkaa jäisestä levystä 30 palaa pullan täytteeksi.
Voinmakuinen pullasilmä, ei vaadi pakastusta yön yli
-
150 g maidotonta margariinia
-
2 dl sokeria
-
1 tl suolaa
-
1 dl Neito voin makuinen rypsiöljy
-
1 dl vehnäjauhoja
Sekoita huoneenlämpöinen margariini, sokeri ja suola kulhossa. Lisää vehnäjauho ja rypsiöljy. Anna massan jähmettyä hetki kylmässä. Jaa massa 30 osaan pullan täytteeksi.
Pehmeä peltileipä

Yksi pellillinen
-
5 dl maustamatonta jugurttia
-
1 pala (50 g) hiivaa
-
1 tl suolaa
-
1 rkl hunajaa
-
2 dl kauraleseitä
-
2 dl ruisjauhoja
-
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
-
4 rkl Neito-rypsiöljyä
Päälle:
-
kauralesettä
Lämmitä jugurtti kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää loput ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle ohueksi levyksi. Ripottele pinnalle hiukan kauralesettä. Kohota leipää ilman leivinliinaa 20 minuuttia. Kuumenna uuni 225-asteiseksi ja paista leipää hiukan keskitason alapuolella noin 15 minuuttia, eli kunnes se on kypsä. Anna leivän hiukan jäähtyä ja leikkaa se sitten reiluiksi ruuduiksi.
Nopeat gluteenittomat banaaniletut

1-2 annosta
-
2 kananmunaa
-
1 banaani
-
1 dl rahkaa
-
2 rkl kaurahiutaleita
-
1½ tl kanelia
-
2 tl Neito- maustettua rypsiöljyä
Paistamiseen:
-
Neito-rypsiöljyä (voin maku, sitruuna tai maustamaton)
Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella. Paista öljyssä molemmin puolin. Tarjoile letut banaaniviipaleiden, rahkan ja hunajan kanssa.
Bircher-mysli (raakapuuro) mustaherukoilla

4-6 annosta
-
2 dl mustaherukoita
-
5 dl maustamatonta jugurttia
-
2 dl omena- tai appelsiinituoremehua
-
3 dl kaurahiutaleita
-
1 1⁄2 rkl Neito-rypsiöljyä (esim. mansikanmakuinen)
-
2 rkl auringonkukansiemeniä
-
1 tl kanelia tai kardemummaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Laita kelmu päälle ja laita jääkaappiin yön yli. Sekoita ja valele hunajaa päälle. Laita esim. lasipurkkiin ja ota mukaan aamupalaksi treeneihin.
Hummustahna

-
Noin 300 g valmiiksi keitettyjä kikherneitä
-
½ dl Neito maustamaton rypsiöljy
-
½–1 sitruunan mehu
-
1 rkl tahinia (eli seesaminsiementahnaa)
-
1 valkosipulinkynsi murskattuna
-
½ tl paprikajauhetta
-
1/2 tl suolaa
-
ripaus jauhettua mustapippuria
-
tuoretta persiljaa tai minttua silputtuna
Päälle:
-
Neito-öljyä
-
sormisuolaa
Valuta kikherneet ja ota talteen osa kikherneiden nesteestä. Laita kikherneet tehosekoittimeen ja lisää vähitellen Neito-öljyä, jotta saat tasaisen tahnan. Lisää sitruunanmehu, tahini, valkosipuli, paprikajauhe, suola sekä pippuri ja sekoita. Jos tahna vaikuttaa liian paksulta, siihen voi lisätä hieman kikherneiden nestettä tai Neito-öljyä. Jos haluat, lisää silputtua persiljaa. Laita hummus tarjoiluastiaan ja kaada sen päälle loraus Neito-öljyä ja ripottele muutama ripaus sormisuolaa. Anna hummuksen vetäytyä noin 30 minuuttia ennen tarjoilua
Sitruunainen lohi-avokadosalaatti

6 annosta
Salaattia
-
5 tomaattia
-
3 avokadoa
-
1 punasipuli
Kastike:
-
4 rkl Neito-rypsiöljyä sitruunanmakuinen
-
1 rkl hunajaa
-
ripaus suolaa
-
ripaus rouhittua mustapippuria
-
tuoretta persiljaa ja korianteria
-
½ limen mehu
-
300 g kylmäsavustettua lohta
-
3 keitettyä kananmunaa
-
150 g katkaravun pyrstöjä
Pilko tomaatit ja avokado pieniksi kuutioksi ja silppua sipuli. Yhdistä ainekset salaatiksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää suurin osa salaatin joukkoon. Annostele salaatti pediksi lautasille. Leikkaa lohi kauniiksi kuutioiksi ja lisää se salaattipetien päälle. Koristele annokset jäljellä olevalla kastikkeella, lohkoiksi leikatuilla keitetyillä kananmunilla ja katkaravunpyrstöillä.
Vihreä detox-smoothie sitruunaöljyllä

Noin 4 annosta
-
1 tuore ananas
-
2 kpl banaaneja
-
2 kpl varsisellerin varsia
-
100 g pinaattia
-
1 pala (2–3 cm) inkivääriä
-
1–2 dl appelsiini- tai muuta hedelmämehua
-
1 rkl Neito-rypsiöljyä, esim. sitruunanmakuinen
Kuori ananas ja banaanit ja leikkaa viipaleiksi. Viipaloi sellerinvarret. Kuori inkivääri. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja lisää Neito-rypsiöljy.
Raakapatukat

-
2½ dl cashewpähkinöitä
-
2½ dl kuivattuja karpaloita
-
1½ dl saksanpähkinöitä
-
2 tl kardemummaa
-
½ dl kookoshiutaleita
-
2 tl mustikkajauhetta
-
3 rkl Neito-rypsiöljyä (maustamaton tai sitruuna)
-
2 rkl vettä
-
ripaus suolaa
Koristeluun:
-
noin 3 rkl kuivassa pannussa paahdettuja seesaminsiemeniä ja kookoshiutaleita.
Laita pähkinät, karpalot, kardemumma, kookoshiutaleet sekä mustikkajauhe monitoimikoneeseen, pyöräytä nopeasti jauheeksi, mausta suolalla ja lisää öljy ja vesi. Paina massa leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja ripottele seesaminsiemenet ja kookoshiutaleet päälle, anna jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa jähmettynyt massa kahdeksaan patukkaan. Patukat säilyvät parhaiten kylmässä ja ilmatiiviisti pakattuina, mutta ne voi ottaa myös evääksi.
Grillattuja jättikatkarapuja chili-mangokastikkeella

4 annosta
-
Tuoretta chiliä (maun mukaan)
-
1 valkosipulinkynsi murskattuna
-
1–2 rkl Neito-rypsiöljy
-
1 pussi jättikatkarapuja (n. 500 g)
-
½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna
-
3 tl Neito-rypsiöljy sitruunanmakuinen
-
suolaa ja mustapippuria
-
seesaminsiemeniä
Lämmitä paistinpannussa Neito-rypsiöljy, valkosipuli ja chiliviipaaleet. Lisää katkaravut. Sekoita hyvin ja paista muutama minuutti. Sekoita katkarapujen joukkoon korianteri ja Neito sitruuna rypsiöljy, mausta mustapippurilla ja suolalla. Koristele seesaminsiemenillä. Tarjoile lämpimänä chili-mangokastikkeen kera.
Chilimajoneesi
-
1 kananmuna
-
2,5 dl Neito-rypsiöljy
-
chilihiutaleita
-
1 tl Dijon sinappia
-
1/4 tl valkoviinietikkaa
-
½ tl suolaa
-
pippuria
Huolehdi, että majoneesin ainesosat (erityisesti kananmuna ja öljy) ovat samanlämpöisiä. Riko yksi kananmuna korkean ja kapean astian pohjalle niin, että keltuainen säilyy ehjänä. Valuta kananmunan päälle rypsiöljy, chilihiutaleet, dijonsinappia ja viinietikka, suolaa ja pippuria. Aseta sauvasekoitin astian pohjaan niin, että se peittää kokonaisuudessaan keltuaisen. Käynnistä sauvasekoitin ja pidä se käynnissä astian pohjassa, kunnes öljy on sekoittunut munaan. Jos öljy ei meinaa sekoittua voit nostaa sauvasekoitinta vähitellen ylöspäin astiassa niin, että kaikki öljy valuu alas ja sekoittuu majoneesin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
Chili-mangokastike
-
1 dl chilimajoneesia
-
2 rkl ranskankermaa
-
½ kypsä mango
Kuori mango ja poista kivi. Soseuta mango sauvasekoittimella. Sekoita keskenään majoneesi, ranskankerma ja mango.
Punariisisalaatti paahdetulla kurpitsalla, vuohenjuustolla ja Neito sitruuna rypsiöljyllä

4 annosta
-
3 dl punariisiä
-
vettä
-
½ myskikurpitsaa
-
Neito-rypsiöljy sitruunanmakuinen
-
200 g vuohenjuustoa
-
noin 100 g lehtikaalia tai pinaattia
-
noin 1 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä
-
balsamiviinietikka
Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Kuori ja viipaloi kurpitsa. Asettele uunivuokaan tai -pellille ja ripottele öljyä päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes viipaleet ovat pehmeitä. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä hetki. Leikkaa lehtikaali tai pinaatti ja viipaloi vuohenjuusto. Sekoita riisi, kurpitsa sekä lehtikaali ja mausta Neito sitruuna rypsiöljyllä ja balsamiviinietikalla. Koristele kurpitsasiemenillä ja vuohenjuustolla.
Punajuurihummusleipiä avokadolla

2 leipää
-
4 viipaletta maalaisleipää
-
Neito-rypsiöljyä
-
1 annos punajuurihummusta
-
1 avokado
-
1 rkl mustia seesaminsiemeniä
Paahda leipäviipaleet uunissa tai leivänpaahtimessa. Sivele leipäviipaleet öljyllä ja levitä päälle punajuurihummusta. Viipaloi avokado ja asettele leipien päälle. Koristele seesaminsiemenillä.
-
Noin 300 g valmiiksi keitettyjä kikherneitä
-
1 keitetty punajuuri
-
½ dl Neito-rypsiöljyä
-
½–1 sitruunan mehu
-
1 valkosipulinkynsi murskattuna
-
1 rkl tahinia (eli seesaminsiementahnaa)
-
½ tl paprikajauhetta
-
1/2 tl suolaa
-
ripaus jauhettua mustapippuria
-
tuoretta persiljaa tai minttua silputtuna
-
ripaus jauhettua mustapippuria
Valuta kikherneet ja ota talteen osa kikherneiden nesteestä. Kuori ja raasta punajuuri. Laita kikherneet ja punajuuri tehosekoittimeen ja lisää vähitellen Neito-öljyä, jotta saat tasaisen tahnan. Lisää sitruunanmehu, valkosipuli, tahini, paprikajauhe, suola sekä pippuri ja sekoita. Jos tahna vaikuttaa liian paksulta, siihen voi lisätä hieman kikherneiden nestettä tai Neito-öljyä.
Jos haluat, lisää silputtua persiljaa.
-
Neito rypsiöljyä ja sormisuolaa
Laita hummus tarjoiluastiaan ja kaada sen päälle loraus Neitö-öljyä ja ripottele muutama ripaus sormisuolaa. Anna hummuksen vetäytyä noin 30 minuuttia ennen tarjoilua.
Lammasmakkara hot dog, punakaali-lehtikaali coleslaw ja valkosipulimajoneesi

4 annosta
Coleslaw:
-
¼ punakaalia (n. 300 g)
-
100 g lehtikaalia
-
1 vihreä omena
-
3 rkl Neito-rypsiöljyä
-
1½ rkl valkoviinietikkaa
-
suolaa ja pippuria
Leikkaa kaali erittäin ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Hienonna lehtikaali ja leikkaa omena ohuesti. Lisää salaattiainekset kulhoon, lisää öljy ja viinietikkaa ja sekoita hyvin. Anna salaatin maustua jääkaapissa.
Valkosipulimajoneesi:
-
1 kananmuna
-
2 ½ dl Neito-rypsiöljyä
-
2 valkosipulinkynttä murskattuna
-
1 tl Dijon sinappia
-
1/4 tl valkoviinietikkaa
-
½ tl suolaa
-
pippuria
Huolehdi, että majoneesin ainesosat (erityisesti muna ja öljy) ovat samanlämpöisiä. Riko yksi kananmuna korkean ja kapean astian pohjalle niin että keltuainen säilyy ehjänä. Valuta kananmunan päälle rypsiöljy, valkosipuli, dijonsinappi ja viinietikka, suola ja pippuri. Aseta sauvasekoitin astian pohjaan niin,että se peittää kokonaisuudessaan keltuaisen. Käynnistä sauvasekoitin ja pidä se käynnissä astian pohjassa, kunnes öljy on sekoittunut munaan.Jos öljy ei meinaa sekoittua voit nostaa sauvasekoitinta vähitellen ylöspäin astiassa niin, että kaikki öljy valuu alas ja sekoittuu majoneesin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä leivät ja paista makkarat nopeasti pannulla. Täytä leivät makkaralla,coleslaw - salaatilla ja valkosipulimajoneesilla.
Perunapizza sinihomejuustolla, rucolalla ja sitruunaöljyllä

2 annosta
-
2 pyöreää pizzapohjaa tai ohut rieskaleipä
-
4–5 rkl ranskankermaa
-
6 isoa keitettyä perunaa
-
120 g sinihomejuustoa
-
1 ruukku rucolaa
-
suolaa ja pippuria
-
Neito-rypsiöljy sitruunanmakuinen
-
Lisuke: kylmäsavustettua lohta
Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Levitä ranskankerma tasaisesti pohjille tai leivälle. Viipaloi perunat ohuesti ja leikkaa sinihomejuusto paloiksi. Jaa pizzojen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja paahda uunissa noin 8 minuuttia. Lorauta reilusti Neito sitruuna rypsiöljyä päälle ja koristele rucolalla.
Ruokaisamman version saat lisäämällä pizzan päälle kylmäsavustetun lohen viipaleita!
Mysli

Oman myslin valmistaminen ei ole vaikeaa. Sekoita kaurahiutaleita, ruishiutaleita, eri siemeniä ja pähkinöitä maun mukaan. Lisää Neito-öljyä, hunajaa sekä omenamehua ja sekoita hyvin. Kaada pellillä ja laita 200 asteiseen uuniin. Paahda noin 30 min uunissa, välillä sekoittaen. Kun seos on jäähtynyt lisää kuivattuja marjoja. Nauti ihan omasta myslistä!
Valkosuklaa-karpalokeksit

-
1 dl Neito-rypsiöljy sitruunanmakuinen
-
1 dl ruokosokeria
-
1 kananmuna
-
50 g valkosuklaata
-
1 dl kuivattuja karpaloita
-
3 dl vehnäjauhoja
-
½ tl leivinjauhe
-
1 tl vaniljasokeria
-
ripaus suolaa
Sekoita öljy ja sokeri kulhossa, lisää kananmuna ja sekoita. Pilko valkosuklaa ja lisää karpaloiden kera taikinaan. Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään ja lisää taikinaan. Tee taikinasta pieniä palloja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paina pallot kevyesti lusikalla tasaiseksi. Paista 175 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
Helppo banaani- ja mustikkakakku

-
4 dl manteli- vehnä-, speltti- tai kvinoajauhoja
-
1 tl ruokasoodaa
-
1½ tl kanelia
-
2 kananmunaa, kevyesti vatkattuina
-
1 1/3 dl Neito-rypsiöljy mansikanmakuinen
-
2 kpl kypsiä banaaneja, murskattuina
-
1 ½ dl ruokosokeria
-
1 dl maustamatonta jugurttia tai piimää
-
1 dl mustikoita
-
Neito voinmakuista rypsiöljyä vuoan voiteluun
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita jauhot, ruokasooda ja kaneli kulhossa. Sekoita kananmunat, öljy, banaanit, sokeri ja jugurtti toisessa kulhossa. Sekoita ainekset keskenään ja lisää mustikat joukkoon. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan. Paista noin 50 minuuttia. Kuorruta kakku, kun se on jäähtynyt.
Kuorrutus
-
200 g ranskankermaa
-
2–3 rkl sokeria
-
tuoreita mustikoita
Sekoita ranskankerma ja sokeri. Levitä seos kakun päälle. Koristele mustikoilla.
Sienibruschetta yrttiöljyllä

4 leipää
-
200–300 g sieniä (herkkusieniä, kantarelleja tai portobello- tai siitakesieniä)
-
1 chilihedelmä
-
suolaa ja pippuria
-
½ juurileipälimppu tai muu vaalea limppu
-
Neito-rypsiöljyä
-
1 ruukku rucolaa
-
1 pala parmesaania
-
yrttiöljyä (ohje alla)
Viipaloi sienet ja chili ja paista ne Neito-rypsiöljyssä paistinpannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa leipä viipaleiksi ja paahda ne joko uunissa tai paista Neito- rypsiöljyssä paistinpannulla. Lisää sienet ja rucola leipäviipaleiden päälle. Höylää parmesaanijuustoa päälle ja lisää lopuksi itse tehtyä yrttiöljyä.
Yrttiöljy
-
½ ruukku basilikaa
-
½ ruukku persiljaa
-
2 ½ dl Neito maustamaton rypsiöljy
-
suolaa ja pippuria
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää yrtit kiehuvaan veteen ja keitä muutama minuutti. Nosta yrtit reikälusikalla ja valuta. Sekoita yrtit öljyn kanssa sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada ilmatiiviiseen purkkiin tai pulloon. Yrttiöljy säilyy jääkaapissa noin viikon.
Sitruunakana ja värikäs kvinoasalaatti

-
4 kanafileetä
-
1 sitruuna
-
1 dl persiljaa, silputtuna
-
2 valkosipulinkynttä, murskattuna
-
3 rkl Neito-rypsiöljy sitruunanmakuinen
-
Neito-rypsiöljy
-
suolaa ja mustapippuria
Raasta sitruunan kuori ja viipaloi sitruuna 1 cm:n paksuiksi siivuiksi. Sekoita persilja, valkosipuli, sitruunankuori ja Neito sitruuna rypsiöljy kulhossa. Laita fileet kulhoon ja anna marinoitua vähintään 15–20 minuuttia. Leikkaa fileiden paksuun osaan pitkä viilto ja paina siihen sitruunaviipale. Ruskista fileet nopeasti paistinpannulla; käytä ruskistamiseen Neito-rypsiöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista fileet uunissa kypsiksi; kypsennys 12– 14 minuuttia 180 asteessa(kiertoilmauuni) tai 200 asteessa(tavallinen uuni). Fileet ovat valmiita, kun niiden sisälämpötila on 70 astetta. Anna fileiden vetäytyä noin 5 minuuttia ennen tarjoilua.
Värikäs kvinoasalaatti pirteällä salaattikastikkeella:
-
2 ½ dl kvinoaa
-
1 appelsiini
-
1 kourallinen pinaattia
-
1 avokado
Kypsennä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja leikkaa appelsiini pieniksi paloiksi. Kuori ja viipaloi avokado. Sekoita kaikki salaattiainekset keskenään.
Salaattikastike:
-
2 rkl Neito sitruuna rypsiöljy
-
3 rkl Neito maustamaton rypsiöljy
-
2 rkl appelsiinimehua
-
1 rkl hunajaa
-
1 valkosipulinkynsi murskattuna
-
suolaa ja pippuria
-
1 dl hienonnettua korianteria tai basilikaa
Sekoita öljy, appelsiinimehu ja hunaja. Purista valkosipulin kynsi joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää hienonnettu tuore korianteri tai basilikaa. Kaada salaattikastike salaatin päälle.
Koristeluun:
-
1 granaattiomena
Leikkaa granaattiomena kahteen osaan. Puristele granaattiomenan puolikasta hellästi, jotta siemenet irtoavat kuoresta. Käännä hedelmänpuolikas siemenpuoli alaspäin ja taputtele kuorta puukauhalla irrottaaksesi siemenet. Koristele salaatti granaattiomenan siemenillä.
Lohihampurilainen avokado-aiolilla

4 annosta
Lohipihvit:
-
600 g lohifileetä
-
1 kananmuna
-
½ dl kuohukermaa
-
½ ruukku tilliä
-
1 ½ rkl sinappia
-
2 tl sitruunamehua
-
½ sitruunan kuori
-
suolaa ja mustapippuria
-
Neito-rypsiöljy sitruunanmakuinen
Irrota lohesta nahka ja leikkaa lohi paloiksi. Laita monitoimikoneeseen kananmunan, kerman, tillin, sinapin, sitruunamehun, sitruunankuoren, suolan ja pippurin kanssa. Sekoita tasaiseksi seokseksi. Vaihtoehtoisesti kalan voi myös leikata terävällä veitsellä pieniksi paloiksi ja sekoittaa käsin muiden ainesten kanssa. Kuumenna paistinpannu ja Neito sitruuna rypsiöljy. Nostele ruokalusikalla kalaseosnokareita suoraan pannulle. Paista näitä pihvejä 3– 4 minuuttia molemmin puolin, kunnes ovat pinnaltaan kullankeltaisia ja läpikypsiä.
Avokado-aioli:
-
2 kananmunankeltuaista
-
2 valkosipulinkynttä
-
1 rkl ranskalaista sinappia
-
1 rkl valkoviinietikkaa
-
½ tl suolaa
-
3 dl Neito maustamaton rypsiöljy
-
1 kypsä avokado
Sekoita kulhossa munankeltuaiset, puristettu valkosipulinkynsi, sinappi, etikka ja suola. Lisää öljy aluksi tipoittain ja sekoita samalla tehokkaasti; jatka öljyn lisäämistä ohuena ja tasaisena nauhana ja jatka sekoittamista. Leikkaa avokado kahtia, poista kivi ja kuoret. Murskaa avokado haarukalla ja lisää aioliin. Tarkista maku.
Marinoitu sipuli:
-
1 dl etikkaa (12%)
-
2 dl sokeria
-
3 dl vettä
-
2 punasipulia
Kiehauta etikka, sokeri ja vesi, ja anna jäähtyä hieman. Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi ja laita lasipurkkiin. Kaada lämmin liemi päälle ja anna jäähtyä. Sipuli säilyy noin 2 viikkoa jääkaapissa.
Lisukkeet:
-
4 kpl hampurilaissämpylöitä
-
avokado-aiolia
-
marinoituja punasipuleita
-
salaattia
-
tilliä
-
aurinkokuivattuja tai tuoreita tomaatteja
Lämmitä sämpylät ja täytä lohipihveillä, avokado-aiolilla, marinoidulla punasipuleilla, salaatilla, tillillä ja aurinkonkuivatuilla tomaateilla.
Levite

-
200 g voita
-
1 dl Neito maustamaton rypsiöljy
-
0,5 dl kivennäisvettä (vichyä)
-
ripaus merisuolahiutaleita
Pilko voi kulhoon ja pehmennä se esimerkiksi lämpimässä vesihauteessa tai mikrossa siten, että voi on pehmeää muttei vielä sulaa. Vatkaa voin joukkoon rypsiöljy sekä kivennäisvesi ja mausta seos merisuolahiutaleilla (sekä halutessasi muilla mausteilla ja/tai yrteillä). Kaada seos sopivan kokoiseen laakeahkoon vuokaan ja anna sen kovettua jääkaapissa. Valmis levite säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa.
Grillatut nektariinit ranskankermalla ja Neito sitruunanmakuisella öljyllä

-
4–6 nektariineja
-
200 g ranskankermaa
-
½ dl hunajaa
-
1 dl pistaasipähkinöitä
-
Neito sitruuna rypsiöljyä
-
mintunlehtiä
Puolita nektariinit ja poista kivet. Grillaa hedelmät välillä käännellen kuumassa öljyyssä grillissä. Sivele valmiit nektariinit hunajalla. Nosta tarjoiluvadille laita ranskakermaa päälle. Valuta Neito sitruuna rypsiöljyä ja hunajaa nektariinien ja ranskankerman päälle ja koristele lopuksi pistaasipähkinöillä ja mintunlehdillä.
Grillattu lohi ja kesäinen kukkakaalicouscous ja sitruunakastike

Grillattu lohi:
-
4 annospalaa lohifileetä (150 g kpl)
-
1–2 rkl Neito-rypsiöljy sitruunanmakuinen
-
suolaa ja pippuria
Grillattu lohi: penslaa lohipalat Neito sitruuna rypsiöljyllä ja grillaa tai paistaa molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa grillattu lohi kukkakaalicouscousin ja sitruuna-tillikastikkeen kanssa.
Kesäinen kukkakaalicouscous:
-
1 keskikokoinen kukkakaali
-
3 rkl Neito-rypsiöljy mansikanmakuinen
-
½ rasia babypinaattia
-
noin 10–15 kpl mansikoita
-
100 g fetajuustoa tai vuohenjuustoa
-
suolaa ja pippuria
Kukkakaalicouscous: Leikkaa kukkakaali isoiksi kukinnoiksi. Laita kukinnot tehosekoittimeen. Käytä konetta pulssitoiminnolla, kunnes kukkakaali on tasaista murua. Voit myös raastaa kukkakaali raastimella. Lämmitä Neito mansikka rypsiöljyä paistinpannulla ja paista kukkakaalicouscous 3–4 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kukkakaalicouscous tarjoilulautaselle ja mausta.
Puolita mansikat ja lisää salaattiin. Laita lopuksi pinaatti ja paahdetut pinjansiemenet ja murusta juustoa päälle.
Sitruuna-tillikastike:
-
2 dl ranskankermaa
-
2–3 rkl Neito sitruuna rypsiöljy
-
1 valkosipulikynsi
-
2 rkl tilliä
-
suolaa ja pippuria
Kastike: murskaa valkosipuli ja hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset ja mausta suolla ja pippurilla.
Vuohenjuustopiiras

4–6 annosta
-
¾ dl Neito-rypsiöljy
-
½ dl turkkilaista jogurttia
-
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
-
1 dl vehnäjauhoja
-
1/2 tl leivinjauhetta
-
1/2 tl suolaa
Täyte:
-
2–3 punasipulia varsineen tai 1/2 purjoa
-
50 g vuohenjuustoa
Liemi:
-
3 kananmunaa
-
1 prk (200 g) ranskankermaa (5 %)
-
1 dl rasvatonta piimää
-
ripaus timjamia
-
1/2 tl suolaa
-
mustapippuria
Tarjoiluun:
-
vihreää salaattia
Pane rypsiöljy, jogurtti, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon ja sekoita murumaiseksi seokseksi leikkuuterällä. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Taputtele taikina piirasvuoan(12 x 35 cm) pohjalle ja reunoille.Pistele piiraspohja haarukalla ja paista sitä 200 - asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Huuhtele punasipulit ja puolita ne. Mukaan saa tulla hyvä määrä vartta. Jos käytät purjoa, leikkaa osasta pituussuunnassa suikaleita piiraalle ja silppua loppu purjo (noin desilitra silppua). Levitä ensin purjosilppu piiraspohjalle ja levitä päälle suikaleet. Leikkaa vuohenjuustosta kuusi ohutta viipaletta ja jaa ne piiraalle tasaisesti. Sekoita liemi ja kaada se piirakalle. Kypsennä piirasta 200 - asteisessa uunissa hiukan keskitasoa alempana noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa. Irrota piiras vuoasta ja leikkaa paloiksi. Tarjoa vihreän salaatin kera.
Karviais-ricottatorttu

20 kpl
Taikina:
-
2 dl vehnäjauhoja
-
½ dl Neito-rypsiöljy
-
2 rkl piimää
-
1 munankeltuainen
-
1/2 dl sokeria
-
ripaus suolaa
-
4 dl ricottajuustoa
-
2 kananmunaa
-
1/2 vaniljatangon sisus
-
3/4 dl sokeria
-
1 rkl perunajauhoja
-
noin 1/2 l karviaisia
Mittaa kaikki taikinan ainekset yleiskoneen kulhoon ja sekoita taikinaksi. Vuoraa irtopohjavuoka(halkaisija 24 cm) leivinpaperilla ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä täyte piiraspohjalle ja paina torttuun karviaisia. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla kiertoilma-alalämpötoiminnolla. Jos käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, pane kakku 220-asteiseen uuniin, mutta säädä lämpötila heti 200-asteeseen. Kypsennysaika on noin 30 minuuttia. Tarkasta tortun kypsyys ja tarvittaessa jatka paistamista, kunnes täyte on hyytynyt. Kun torttu on valmis, sammuta uuni ja anna tortun jäähtyä uunissa. Vinkki! Hyvä täyte syntyy myös sekoittamalla 2 prk(á 200 g) mangorahkaa ja 2 kananmunaa, päälle desi tai kaksi kotimaisia vadelmia.
Porkkana-juustosarvet

20 kpl
-
2 1/2 dl maitoa
-
1/2 palaa (25 g) hiivaa
-
1 tl suolaa
-
1/2 kananmunaa
-
6 dl vehnäjauhoja
-
3 rkl Neito-rypsiöljy
Täyte:
-
2 porkkanaa
-
tilkka vettä
-
1/2 tl suolaa
-
1 dl juustoraastetta
Päälle:
-
1/2 kananmunaa
-
auringonkukansiemeniä
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola ja muna. Lisää jauhot ja rypsiöljy. Sekoita tasaiseksi, kimmoisaksi taikinaksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota sen suojissa 20 minuuttia. Pese ja kuori juurekset. Raasta porkkanat karkealla terällä. Siirrä raaste kulhoon ja lisää hiukan vettä. Kypsennä raastetta mikroaaltouunissa viitisen minuuttia tai kiehauta se kattilassa. Siivilöi vesi pois ja mausta puolikypsä raaste suolalla. Vinkki! Voit raastaa taikinaan halutessasi kypsän, kuoritun perunan.
Gluteenittomat porkkanasämpylät

-
5 dl vettä
-
1 rkl psylliumia
-
25 g hiivaa
-
2 tl suolaa
-
½ dl Neito-rypsiöljy
-
2 dl porkkanaraastetta
-
2 dl tattarijauhoja
-
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
-
5 dl gluteenitonta jauhoseosta
Mittaa kädenlämpöiseen veteen psyllium ja murusta joukkoon hiiva. Lisää suola, rypsiöljy ja tattarijauhot tai kauraryynit, porkkanaraaste sekä gluteeniton jauhoseos. Sekoita taikina tasaiseksi, leivo sämpylöiksi gluteenittomalla jauholla jauhotetulla pöydällä ja kohota sämpylät leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen ja sämpylä kumisee sitä pohjasta koputeltaessa. Erityisen herkullisia sämpylöistä saat, jos käytössäsi on höyryuuni. Vinkki! Jos gluteenitonta syö perheessä vain yksi, pakasta sämpylät niiden jäähdyttyä.
Juuressämpylät

20 kpl
-
4 dl perunasosetta
-
5 dl maitoa
-
1 pala (50 g) hiivaa
-
2 rkl Neito-rypsiöljy
-
1 tl suolaa
-
2 dl porkkanaa raastettuna
-
6 dl spelttijauhoja
-
5–6 dl hiivaleipäjauhoja
Sekoita kulhossa perunasose ja maito. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi mikroaaltouunissa. Liuota joukkoon hiiva. Lisää rypsiöljy, suola ja porkkanaraaste. Sekoita ja lisää spelttijauhot. Alusta taikinaan puolet hiivaleipäjauhoista. Alusta taikina sopivaksi lisäämällä siihen tarvittava määrä jauhoja. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jos leivot taikinasta sämpylöitä, muotoile siitä kaksi tankoa ja jaa kumpikin kymmeneen palaan. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nostele palat sen päälle. Jos haluat,voit kaulita taikinan korvapuustien tavoin levyksi, ripotella levylle yrttejä ja juustoraastetta ja kääräistä rullalle.Paloittele rulla ja nosta palat uunivuokaan vieri viereen. Kohota sämpylöitä leivinliinan alla kymmenisen minuuttia. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Nopea kirsikkapaistos

-
½ l kirsikoita kivettöminä tai karviaisia
-
3 dl korppujauhoja
-
1/2 dl Neito-rypsiöljy
-
1 dl mantelilastuja
-
1/2 dl muscovadosokeria
Sekoita keskenään korppujauhot, rypsiöljy, mantelilastut ja sokeri. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jotta saat työstettävän taikinan. Jaa taikina vuokaan tai kahvikupposiin vuorotellen kirsikoiden tai karviaisten kanssa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla puolisen tuntia. Tarjoa vaniljajäätelön kera.
Pellillinen omena- tai päärynäpiirasta

20 palaa
Taikina
-
5 kananmunaa
-
3 dl sokeria
-
3 dl piimää
-
1 ½ dl Neito-rypsiöljy
-
1 1/2 dl kaurahiutaleita
-
5 dl vehnäjauhoja
-
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
-
2 ½ tl soodaa
-
¾ tl suolaa
-
1 kg omenaa tai päärynää kuutioituna
-
1 ½ dl sokeria
-
1 rkl kanelia
-
(1 dl mantelirouhetta)
Vuoraa uunipannu leivinpaperiarkilla. Sekoita kaikki taikinan ainekset kulhossa. Levitä taikina uunipannulle paperin päälle. Sekoita kulhossa keskenään päärynäkuutiot, sokeri ja kaneli.Jaa seos taikinalle ja halutessasi ripottele päälle mantelirouhe. Paista piirasta 200 - asteisen uunin keskitasolla puolisen tuntia.
Mustaherukkaa murukuoren alla

20 palaa
Taikina:
-
2 dl kaurahiutaleita
-
1 1/2 dl fariinisokeria tai 1 dl siirappia
-
ripaus suolaa
-
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
-
½ dl Neito-rypsiöljy
-
1 tl kanelia
Sekoita marjat, hedelmät ja sokeri keskenään. Jaa seos neljään annoskulhoon tai uunivuokaan. Voit myös tehdä yhden paistoksen esim. Teema-vuokaan (16,5X16,5 cm). Sekoita taikinan ainekset keskenään ja murustele seos marjojen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Kesäkurpitsapiiras

8 palaa
Taikina:
-
5 dl perunasosetta
-
1 dl mustaleima emmentaalia raastettuna
-
½ dl Neito-rypsiöljy
-
1 dl vehnäjauhoja
-
1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
-
1/2 tl suolaa
Täyte:
-
2 sipulia
-
2 rkl Neito-rypsiöljy
-
1 kesäkurpitsa (noin 600 g)
-
200 g maustamatonta tuorejuustoa
-
4 kananmunaa
-
2 dl maitoa
-
1 tl suolaa
-
yrttejä (tilliä, persiljaa)
-
mustapippuria
-
muskottipähkinää
-
1 dl mustaleimaemmentaalia raastettuna
Mittaa kaikki pohjan ainekset kulhoon ja sekoita nopeasti taikinaksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, kunnes taikina on työstettävissä piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kuori ja kuutioi sipulit ja kuullota kuutiot rypsiöljyssä paistinpannulla kypsiksi. Huuhtele kesäkurpitsa ja viipaloi se. Sekoita keskenään tuorejuusto ja munat. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon maito ja suola. Mausta täyteseos silppuamalla joukkoon reilusti yrttejä. Rouhi mausteeksi mustapippuria ja raasta joukkoon ripaus muskottipähkinää. Lado kesäkurpitsaviipaleet vuokaan niin, että kaadat muutaman kerran täyteseosta niiden väliin, jotta kesäkurpitsaa ja juustoseosta tulee piiraaseen kauttaaltaan tasaisesti. Ripottele väliin juustoraastetta. Kaada loppu täyteseos piiraalle. Kypsennä 180 - asteisen uunin alaosassa 1 tunti 15 minuuttia.
Pitkulainen raparperipiirakka

6 annosta
Taikina:
-
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
-
1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
-
2 rkl maustamatonta jogurttia, piimää tai vettä
-
1 rkl tomusokeria
-
¾ dl Neito-rypsiöljy
Päälle:
-
2 raparperinvartta
-
1 rkl tummaa sokeria
-
2 rkl vettä
-
1 3/4 dl kuohukermaa
-
1/2 vaniljatangon sisus
-
2 kananmunaa
-
1 dl sokeria
Tarjoiluun
-
mascarpone-tuorejuustoa
-
sokeria
Pohjan paistamiseen:
-
reilu pala leivinpaperia
-
painoksi kuivattuja herneitä tai riisiä
Sekoita nopeasti kaikki taikinan ainekset keskenään. Vuoraa pitkänomaisen (11 x 35 cm) piirasvuoan pohja ja reunat taikinalla. Repäise päälle reilu pala leivinpaperia ja kaada sen päälle riisiä. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 190-asteisessa uunissa. Ota pohja uunista ja nosta leivinpaperin avulla riisit pois. Voit käyttää riisiä uudelleen vastaavasti pohjaa esipaistaessasi. Myös kuivatut herneet ajavat saman asian. Pese ja kuori raparperit ja pilko ne vuoan leveyden mittaisiksi pätkiksi kattilaan.Ripottele joukkoon sokeri ja vesi.Keittele hiljalleen kannen alla muutama minuutti, eli kunnes raparperit ovat hiukan pehmenneet. Jaa päälle pehmenneet raparperit vuokaan taikinapohjalle. Sekoita kulhossa loput päällisen ainekset ja kaada seos vuokaan. Paista kiertoilmauunissa 190 - asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes päällinen on hyytynyt.
Ruccola-tomaattipizza

4 annosta
Pohja:
-
2 dl vettä
-
1/2 palaa (25 g) hiivaa
-
2 rkl Neito-rypsiöljy
-
1 tl suolaa
-
noin 4 dl täysjyvävehnäjauhoja
Päälle:
-
1 tlk tomaattipyreetä
-
1/3 tlk tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
-
2 tl pizzamaustetta tai tuoretta oreganoa
-
chilimaustetta
-
2 valkosipulinkynttä silputtuna
-
3 dl juustoraastetta
-
1 sipuli
-
1/2 paprikaa
-
100 g salamiviipaleita
-
1/3 pkt (à 200 g) vuohenjuustoa viipaleina
Tarjoiluun:
-
reilu nippu ruccolaa
-
1/2 l kirsikkatomaatteja halkaistuina
-
mustapippuria
-
Neito rypsiöljy voinmakuinen
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, rypsiöljy ja suola. Lisää jauhot ja alusta taikinaksi. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota 15 minuuttia. Sekoita keskenään tomaattipyree ja - murska sekä mausteet ja valkosipulisilppu. Vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli niistä uunipelleille pizzapohjat. Sivele päälle tomaattiseosta niin, että reunat jäävät puhtaiksi. Jaa päälle juustoraaste. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi pizzoille.Suikaloi päälle paprikaa.Jaa päälle salami ja vuohenjuusto. Paista yksi pizza kerrallaan 250-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt rapeaksi, tai molemmat pizzat samanaikaisesti kiertoilmatoiminnolla hiukan alemmassa lämpötilassa. Sipaise kuumien, kypsien pizzojen reunat Neito voinmakuisella rypsiöljyllä. Jaa päälle ruccola ja tomaatit. Mausta mustapippurilla ja tarjoa heti.
Rapsakat perunalohkot

4-5 annosta
-
800 g perunaa (jauhoinen lajike, esim Rosamunda)
-
0,75 dl Neito-rypsiöljy
-
Ripaus suolaa
-
Ripaus rouhittua mustapippuria
Leikkaa perunat lohkoihin. Keitä lohkot suolatussa vedessä 8 minuuttia. Valuta ja anna höyryn kuivattaa lohkoja kattilassa. Lisää kattilaan öljy ja mausteet ja sekoita. Kaada maustetut perunalohkot pellille ja paista 200-asteisessa uunissa kunnes lohkot ovat saaneet väriä ja rapsakan pinnan eli noin 30 minuuttia. Tarjoile dippikastikkeen kera tai lisukkeena lihalle tai kanalle.
Kaunis maa-artisokka-porkkanakeitto

-
500 g maa-artisokkaa
-
300 g porkkanoita
-
2 rkl Neito-rypsiöljy
-
2 salottisipulia
-
1 valkosipulinkynsi
-
1 l vettä
-
2,5 dl kermaa
-
1 dl kuivaa valkoviiniä
-
1 kasvisliemikuutio
-
0,5 tl suolaa
-
korianterinlehtiä
-
Neito-rypsiöljyä
Kuori ja paloittele maa-artisokat ja porkkanat. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota maa-artisokat, porkkanat, sipuli ja valkosipuli Neito-rypsiöljyssä kattilassa. Lisää joukkoon vesi, kerma ja viini sekä murskattu kasvisliemikuutio. Anna keittää hiljalleen kannen alla kunnes kasvikset ovat pehmeät. Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja mausta suolalla. Lisää vettä jos keitto tuntuu liian paksulta. Ennen tarjoilua lisää tipoittain Neito - öljyä keittoon.
Tomaatilla ja pekonilla täytetty munakas

1 annos
Täyte:
-
2 pekonisiivua
-
100 g cocktailtomaatteja
-
1 valkosipulinkynsi
-
2 rkl Neito-rypsiöljy
-
1 maustemitta suolaa
-
1 / 2 tl sokeria
-
1 / 2 tl balsamiviinietikkaa
-
1 munakas: 2 kananmunaa
-
2 rkl vettä tai maitoa
-
2 tl Neito-rypsiöljy
Paista pekoni kuivalla pannulla rapeaksi. Siirrä talouspaperille ja kuivaa ylimääräinen rasva pois. Pyyhi paistinpannusta myös ylimääräinen rasva. Jaa tomaatit kahtia ja paista tomaatit valkosipulin kanssa Neito-öljyssä noin 3 minuuttia. Lisää suola ja sokeri ja jatka paistamista noin minuutin. Ripottele balsamiviinietikka tomaattien päälle ja siirrä tomaatit lautaselle. Laita kananmunat,vesi ja suola astiaan ja sekoita hyvin haarukalla. Kuumenna Neito - öljy paistinpannussa ja kaada munaseos pannuun. Pistä tai nostele munakasta niin että löysäseos valuu pohjalle ja jähmettyy. Munakas on valmis kun se on jähmettynyt, mutta vielä pehmeä pinnalla. Valuta varovasti munakas lautaselle, lisää munakkaan puolikkaalle tomaatit ja pekoni ja käännä munakkaan toinen puoli kanneksi. Koristele silputulla persiljalla.
Koristeluun persiljaa
Pinaattiletut

-
4 kananmunaa
-
1 l maitoa
-
4 dl vehnäjauhoja
-
1 dl Neito voinmakuinen rypsiöljy
-
1,5 tl suolaa
-
150g, eli pussillinen, Apetitin hienonnettua kotimaista pakastepinaattia
Valuta sulatetusta pinaatista ylimääräisen nesteen pois. Vatkaa kananmunat kulhossa. Lisää muutama desilitra maitoa ja jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää taas muutama desilitra maitoa ja sekoita takaiseksi, lisää sitten loput maidosta ja sekoita tasaiseksi. Lisää öljy ja suola. Aina taikinan levätä noin 30 min. Sekoita taikinan joukkoon pinaatti ja aloita letunpaisto.
Herkutteljan suklaakakku

12 annosta
-
75 g tummaa suklaata
-
1 dl Neito voinmakuinen rypsiöljy
-
2 dl sokeria
-
2 munaa
-
1 tl leivinjauhetta
-
3 dl vehnäjauhoja
-
2 tl vaniljasokeria
-
1 dl kermaa tai maitoa
Kuorrutukseen sulatettua suklaata. Voitele ja jauhota vuoka. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Vatkaa öljy ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan välillä vatkaten, ja sen jälkeen suklaa. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri joukkoon. Lisää nesteet joukkoon ja sekoita. Paista kakku miedossa lämmössä 175°C noin 50 minuuttia. Kuorruta suklaakakku suklaalla.
Ruisporkkanasämpylät

-
1 dl Neito-rypsiöljy
-
0,5 l vettä
-
2 tl suolaa
-
2 rkl siirappia
-
4 dl karkeaa ruisjauhoa
-
10 dl vehnäjauhoa
-
2 dl porkkanaraastetta
-
50 g hiivaa
Sekoita vesi, hiiva, siirappi, öljy, ruisjauho ja vehnäjauho yhteen ja vaivaa tasaiseksi, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Vaivauksen puolivälissä lisää suola ja porkkanaraaste. Lisää tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan levätä noin 15-20 minuuttia. Muotoile haluamallasi tavalla esim. pyöreiksi. Voitele sämpylät kevyesti vedellä ja sirottele päälle ruisjauhoja. Halutessasi pistele haarukalla. Kohota lämpimässä noin 30 min. Paista 210 °C:ssa 10-12 minuuttia.
Halloumisalaatti

Marinoitu halloumi
-
200g halloumi juustoa
-
Neito-rypsiöljy
-
1-2 tl sitruunamehua
-
1 valkosipulinkynsi murskattuna
-
1 tl hunajaa
-
rouhittua mustapippuria
Viipaloi halloumi ja laita pussiin öljyn, sitruunamehun, valkosipulin, hunajan ja mustapippurin kanssa. Pussi yöksi jääkaappiin.
Marinoitu halloumi paistetaan muutama minuutti per puoli.
Salaatti
-
Keitettyä bulguria
-
Kirsikkatomaatteja
-
Rucolaa
-
Kurkkua
-
Purjosipulia
Leikkaa tomaatit ja kurkku pieniksi paloiksi ja suikaloi purjosipulia. Sekoita salaatin ainekset keskenään ja lisää lämmin paistettu halloumi.
Päälle
-
Neito rypsiöljy mansikanmakuinen
-
Balsamico
Ripottele salaatin päälle öljy-balsamico seosta.
Mehukas focaccia

-
7,5 dl vettä
-
50 g hiivaa
-
1 1/2 rkl suolaa
-
1 1/2 rkl sokeria
-
noin 15 dl vehnäjauhoja
-
1,5 dl + ½ dl Neito yrtti rypsiöljy
-
sormisuolaa
-
tuoretta rosmariinia
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää noin puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten loput jauhoista vähitellen. Lisää 1,5 dl yrtinmakuista Neitoa. Alusta taikina. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja painele taikina pellin kokoiseksi. Kohota kaksinkertaiseksi. Ripottele pinnalle runsaasti Neito-öljyä ja sormisuolaa sekä maun mukaan rosmariinia. Paista 200 asteessa 25-30 min. Valuta vielä kypsän focaccian päälle Neito-öljyä. Anna leivän jäähtyä hieman ja leikka paloiksi. Syö tuoreena vaikkapa salaatin kera.
Nopea salaattikastike

-
1 tl hunajalla makeutettua sinappia
-
1 dl Neito sitruuna rypsiöljy
-
ripaus sormisuolaa
-
ripaus rohittua mustapippuria
Sekoita öljy hyvin sinapin joukkoon. Mausta.
Maustekakku

-
1,5 dl Neito-rypsiöljy
-
2 dl piimää
-
1,5 dl sokeria
-
2 dl siirappia
-
4 tl jauhettua neilikkaa
-
1 tl jauhettua inkivääriä
-
1,5 tl jauhettua kardemummaa
-
1 dl rusinoita
-
2 tl ruokasoodaa
-
4,5 dl vehnäjauhoja
Voitele ja jauhota kakkuvuoka korppujauholla huolellisesti. Sekoita öljy ja piimä hyvin, lisää keskenään sekoitetut muut ainekset seokseen. Kaada seos vuokaan ja paista 175°C:ssa noin tunti.
Cookies, isot suklaamuru pikkuleivät

8 kpl
-
0,75 dl Neito-rypsiöljy
-
0,5 dl sokeria
-
1 dl fariinisokeria
-
1 kananmunaa
-
3 dl vehnäjauhoja
-
1 tl leivinjauhetta
-
50 g tummaa suklaata
-
50 g valkosuklaata
Vaahdota öljy, sokeri ja fariinisokeri. Riko munien rakenne ja lisää ne vähitellen öljy-sokeri seokseen koko ajan sekoittaen. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Lisää pilkotut suklaat ja sekoita varovasti. Nostele 8 kukkuraista ruokalusikallista seosta pellille leivinpaperin päälle, ja jätä runsaasti tilaa niiden väliin. Muotoile pyöreiksi pikkuleiviksi ja litistä. Voit tehdä muotoilun myös käsin. Paista 180°C:ssa 20-25 minuuttia, kunnes pikkuleivät ovat kauniin ruskeita.
Marjapiirakka

Pohja:
-
1 dl sokeria
-
2,5 dl vehnäjauhoa
-
0,5 dl kauraleseitä
-
1 tl leivinjauhetta
-
1 kananmuna
-
1 dl Neito-rypsiöljy
-
1 dl vaniljajogurttia
Päälle:
-
2 dl pakastettuja mustikoita
-
1 dl pakastettuja kotimaisia punaherukoita tai vadelmia
Pinnalle:
-
0,75 dl sokeria
-
1 kananmuna
-
2 dl vaniljajogurttia
-
1 tl vaniljasokeria
Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää joukkoon muna, Neito rypsiöljy ja vaniljajogurtti. Sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk. 24-26 cm). Ota marjat pakkasesta ja ripottele taikinan pinnalle. Sekoita keskenään sokeri, muna, vaniljajogurtti ja vaniljasokeri, ja kaada seos ohuena nauhana marjojen päälle.Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 30 - 35 minuuttia.
Vastustamaton porkkanakakku

-
50-100 g saksanpähkinöitä
-
3 porkkanaa
-
2 dl Neito-rypsiöljy
-
1 ½ dl sokeria
-
1 ½ dl fariinisokeria
-
3 keskikokoista kananmunaa
-
3 1/2 dl vehnäjauhoja
-
1 tl leivinjauhetta + 1 tl ruokasoodaa
-
1/2 tl suolaa
-
1 tl kanelia
-
1 tl jauhettua inkivääriä
Kuorrutus
-
200 g maustamatonta tuorejuustoa
-
3/4 dl siivilöityä tomusokeria
-
2 rkl sitruunamehua
Voitele kakkuvuoka (irtopohjavuoka halk 24cm) ja kuumenna uuni 180 asteeseen. Hienonna saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi.Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.Vatkaa öljy ja sokeri ja sekoita joukkoon munat yksitellen.Lisää pähkinärouhe ja porkkanaraaste ja sekoita. Sekoita keskenään leivinjauhe ja ruokasooda vehnäjauhoihin, lisää sekä suola, kaneli ja inkivääri. Lisää jauhoseos kakkutaikinaan ja sekoita. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista kakkua uunin keskiosassa noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita kuorrute ainekset keskenään ja levitä reilusti täytettä jäähtyneen kakun pinnalle.
Pehmeä majoneesi

-
2 munankeltuaista
-
¼ tl suolaa
-
1 tl Dijon sinappia
-
1 rkl valkoviinietikkaa
-
ripaus sokeria
-
2 dl Neito maustamaton rypsiöljy tai maustettu rypsiöljy
-
valkopippuria
Helpointa on käyttää savuasekoitinta tai tehosekoitinta. Laita laitteeseen sopivaan kulhoon huoneenlämpöiset keltuaiset, suola, sinappi, etikka ja sokeri. Sekoita. Lisää huoneenlämpöinen Neito rypsiöljy joukkoon ensin tipoittain sitten ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi maun mukaan ripaus valkopippuria. Säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Vinkki: Käytä majoneesin teossa sitruunanmakuista Neitoa ja saat sitruunamajoneesin.
Puuro Chia-mansikkahillolla ja Neito-mansikkaöljyllä

4 annosta kaura tai spelttipuuroa
Chia-mansikkahillo (sokeriton):
-
5 dl mansikkaa
-
1 rkl chiansiemeniä
Koristeluun:
-
Granolaa
-
Mustikoita
-
Neito-rypsiöljy mansikanmakuinen
Murskaa mansikat esim. haarukalla ja sekoita chia siemenet joukkoon. Anna hillon turvota ja vetäytyä noin 2 tuntia. Säilyy noin 3 päivää jääkaapissa. Juuri ennen puuron nauttimista lisää granolaa, mustikoita sekä Neito-mansikkaöljyä.
Neito Mansikkaöljy- salattikastike

-
1 dl Neito-rypsiöljy mansikanmakuinen
-
2 rkl valkoviinietikkaa
-
1 valkosipulinkynsi
-
1 tl hunajaa
-
suolaa ja mustapippuria
Murskaa valkosipulikynsi purkkiin tai kulhoon ja kaada mansikkaöljy ja viinietikkaa joukkoon. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla.
Neito salaattikulho mansikkaöljysalaattikastikkeella

-
Keitettyä kvinoaa
-
Soijapapuja
-
Grillattuja kanaa
-
Vesimelonia
-
Marinoitua punasipulia
-
Fetajuustoa
-
Salaatinlehtiä
-
Seesaminsiemeniä
-
Mansikoita
Laita kaikki ainekset annoskulhoon, mausta Neito mansikkaöljysalaatinkastikkeella ja nauti!
Neito mansikkakakku marengeilla

Kakkupohja:
-
5 kananmunaa
-
2 ½ dl sokeria
-
1 dl Neito-rypsiöljy mansikanmakuinen
-
3 dl vehnäjauhoa
-
1 tl leivinjauhetta
-
ripaus suolaa
Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa ja lisää Neito Mansikkaöljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (halkaisija n 23 cm) ja paista 170 C asteessa (150 C kiertoilma) noin 35–40 minuuttia. Kumoa leivinpaperille jäähtymään.
Kostutus:
-
2 dl sitruunanvettä, vähän sokeroitu
Täyte ja kuorrutus:
-
5 dl kuohukermaa
-
250 g rahkaa
-
1 dl sokeria
-
2 tl vaniljasokeria
-
1 l mansikoita
Koristeluun:
-
½ l mansikoita
-
n 12 kpl pieniä marenkeja
Valmista täyte vaahdottamalla kerma. Lisää joukkoon rahka ja sokerit. Soseuta mansikat sauvasekoittimella ja sekoita kermavaahdon kanssa. Käytä puolet täytteeksi ja loput kuorrutukseen. Leikkaa pohja kolmeen osaan. Kostuta pohjat sitruunamehulla. Kokoa kerrokset levittämällä pohjalle kerma-rahka-mansikkaseosta. Levitä loppu kakun päälle. Koristele mansikoilla, marengeilla ja syötävillä kukilla.