Hyviä makuja

Hyvä laadukas ruokaöljy on oleellinen osa ruuanlaittoa. Neito sopii mainiosti keittiön perusraaka-aineeksi, sillä pehmeän makunsa ansiosta se sopii kaikkeen ruuanlaittoon joko sellaisenaan – tai maustettuna.

Neitoa vastaavaa tuotetta ei löydy!

Hellävarainen lämpöpuristus takaa sen, että Neito-öljyyn on saatu talteen kaikki rypsinsiemenen arvokkaat aineosat. Terveellisyytensä lisäksi se on herkuttelijan luottoraaka-aine; maustetut Neito-öljyt ovat raikkaita ja puhtaan makuisia.

Anna ruoan maistua!

Pehmeän Neito-öljyn hienoihin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se korostaa ruuan omia aromeja. Neito-öljy on hyvin säilyvä ja pehmeän makuinen. Se sopii hyvin jopa leivontaan.

Maustetut Neito-öljyt

Pehmeänmakuinen Neito sopii erityisen hyvin erilaisten ruokien ja leivonnaisten valmistukseen. Sen lisäksi, että Neito-perheeseen kuuluu helppoja valmiita makuvaihtoehtoja, Neito on laadukas pohja myös itse maustetuille öljyille.

Valmiiksi maustetut öljyt tuovat vaihtelua ja vivahteita tuttuihinkin ruokiin. Neito haluaa tarjota maukasta ja ravitsevaa tavalliseen arkeen ja myös juhlavampiin hetkiin.

Maustettuja öljyjä voidaan käyttää leivontaan, marinadeihin, kastikkeisiin, paistamiseen – tai ihan vain sellaisenaan. Inspiraation saanut kotikokki kokeilee myös eri Neito-makuöljyjen sekoittamista.

Mausta öljy itse

Pehmeänmakuinen Neito-öljy on kiitollinen maustettava: laadukas, hyvin säilyvä ja miedonmakuinen. Omiin tarpeisiin sopivaa makumaailmaa voi hakea esimerkiksi yrteistä, siemenistä, marjoista, hedelmistä – tai tryffelistä.

Maustettu öljy on valmista käytettäväksi jo muutaman päivän kuluttua, mutta maku syvenee ajan kuluessa.

Monet makuaineet irtoavat paremmin lämpimään öljyyn mutta mausteet voi myös lisätä suoraan öljyyn ilman lämmittämistä. Huolehdi siitä, että käytettävät mausteet ovat puhtaita. Pese esimerkiksi yrtit huolella ja anna niiden kuivua huuhtelun jälkeen. Varmista, että öljyyn ei pääse vettä, sillä se huonontaa öljyn säilyvyyttä. Joitakin mausteita, erityisesti yrttejä, voi myös soseuttaa sauvasekoittimella yhdessä öljyn kanssa.

Jos lämmität öljyn:

  1. Voit lämmittää öljyn noin 70-asteiseksi ja pullottaa sen mausteiden kanssa lämpimänä.
  2. Voit lämmittää öljyn, maustaa sen ja jäähdyttää kattilassa kannen alla ennen pullotusta.

Siivilöi öljy puhtaaseen, tiiviskorkkiseen lasipurkkiin. Öljy säilyy viileänä säilytettäessä noin kaksi viikkoa.

  • Ryytimaan Neito-öljy

    rosmariini, timjami, basilika, rakuuna, oregano, salvia, minttu, laakerinlehti, kynteli, korianteri, meirami, kirveli, ruohosipuli, tilli, persilja, rucola, pinaatti…

  • Leipurin Neito-öljy

    sitruuna, lime, appelsiini, marjat, kardemumma, muskotti, kaneli, neilikka, vanilja…

  • Eksoottinen Neito-öljy

    chili, valkosipuli, pippurit, inkivääri, sinapinsiemenet, tähtianis, kumina, neilikka, seesaminsiemen, paprika…

  • Metsäinen Neito-öljy

    Katajanmarjat, katajanoksat, marjat, kanervan kukat, kuivatut tatit, mustatorvisienet...

Louise

Louise, Neito-keittiön luottokokki

Neito-reseptejä ideoivat monet ruuanlaiton ammattilaiset. Yksi Neito-keittiön pitkäaikaisimmista ja rakastetuimmista kokeista on Louise Mèrus.

”Minä olen Louise Mérus. Olen yrittäjä, äiti ja elämästä nauttiva nainen.

Rakastan ruoanlaittoa, keittokirjojen ja ruokalehtien selailua, aterioiden suunnittelua ja tietenkin myös syömistä.

Olen kasvanut perheessä, joka on kiinnostunut ruoasta. Olen lapsesta asti syönyt monipuolisesti ja saanut maistella eri makuja.

Kokkaamisessa parasta on, että saan käyttää luovuutta, keksiä uusia ruokia, testata uusien raaka-aineiden yhdistelmiä ja kehittyä jatkuvasti. Kokkina ei valmistu koskaan, aina oppii uuttaa. Minua kiinnostaa ruokatrendit ja uudet raaka-aineet. Joskus onnistun, joskus kaikki menee pieleen, mutta aina voi aloittaa alusta ja joskus syntyy jopa uusia klassikoita. Perheeni toimii koemaistajina. Olen iloinen, että lapseni ovat tottuneet jo varhaisessa iässä eri makuihin.”

  • Perunapizza sinihomejuustolla, rucolalla ja paahdetulla sipuliöljyllä

  • Lammasmakkara hot dog, punakaali-lehtikaali coleslaw ja paahdettu sipulimajoneesi

  • Punajuuri­hummus­leipiä avokadolla

  • Punariisisalaatti paahdetulla kurpitsalla, vuohenjuustolla ja Neito paahdettu sipuli rypsiöljyllä

  • Grillattuja jättikatkarapuja ja chili-mango­kastik­keella

Perunapizza sinihomejuustolla, rucolalla ja paahdetulla sipuliöljyllä

2 annosta

  • 2 pyöreää pizzapohjaa tai ohut rieskaleipä

  • 4–5 rkl ranskankermaa

  • 6 isoa keitettyä perunaa

  • 120 g sinihomejuustoa

  • 1 ruukku rucolaa

  • suolaa ja pippuria

  • Neito paahdettu sipuli rypsiöljy

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Levitä ranskankerma tasaisesti pohjille tai leivälle. Viipaloi perunat ohuesti ja leikkaa sinihomejuusto paloiksi. Jaa pizzojen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja paahda uunissa noin 8 minuuttia. Lorauta reilusti Neito paahdettu sipuli rypsiöljyä päälle ja koristele rucolalla.

Lammasmakkara hot dog, punakaali-lehtikaali coleslaw ja paahdettu sipulimajoneesi

4 annosta

  • 4 lammasmakkaraa

Coleslaw:

  • ¼ punakaalia (n. 300 g)

  • 100 g lehtikaalia

  • 1 vihreä omena

  • 3 rkl oliiviöljyä tai Neito rypsiöljyä

  • 1½ rkl valkoviinietikkaa

  • suolaa ja pippuria

Leikkaa kaali erittäin ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi juustohöylällä. Hienonna lehtikaali ja leikkaa omena ohuesti. Lisää salaattiainekset kulhoon, lisää öljy ja viinietikkaa ja sekoita hyvin. Anna salaatin maustua jääkaapissa.

Paahdettu sipulimajoneesi:

  • 1 kananmuna

  • 1 ½ dl Neito rypsiöljyä

  • 1 dl Neito paahdettu sipuli rypsiöljyä

  • 1 tl Dijon sinappia

  • 1/4 tl valkoviinietikkaa

  • ½ tl suolaa

  • pippuria

Huolehdi, että majoneesin ainesosat (erityisesti muna ja öljy) ovat samanlämpöisiä. Riko yksi kananmuna korkean ja kapean astian pohjalle niin että keltuainen säilyy ehjänä. Valuta kananmunan päälle rypsiöljy, paahdettu sipuli rypsiöljy, dijonsinappi ja viinietikka, suola ja pippuri.
Aseta sauvasekoitin astian pohjaan niin, että se peittää kokonaisuudessaan keltuaisen. Käynnistä sauvasekoitin ja pidä se käynnissä astian pohjassa, kunnes öljy on sekoittunut munaan. Jos öljy ei meinaa sekoittua voit nostaa sauvasekoitinta vähitellen ylöspäin astiassa niin, että kaikki öljy valuu alas ja sekoittuu majoneesin joukkoon.
Mausta suolalla ja pippurilla.

Lämmitä leivät ja paista makkarat nopeasti pannulla.
Täytä leivät makkaralla, coleslaw-salaatilla ja paahdetulla sipulimajoneesilla.

Punajuuri­hummus­leipiä avokadolla

2 leipää

  • 4 viipaletta maalaisleipää

  • Neito valkosipuli rypsiöljyä tai chili rypsiöljyä

  • 1 annos punajuurihummusta

  • 1 avokado

  • 1 rkl mustia seesaminsiemeniä

Paahda leipäviipaleet uunissa tai leivänpaahtimessa. Sivele leipäviipaleet öljyllä ja levitä päälle punajuurihummusta. Viipaloi avokado ja asettele leipien päälle. Koristele seesaminsiemenillä.

Punajuuri-hummustahna

  • Noin 300 g valmiiksi keitettyjä kikherneitä

  • 1 keitetty punajuuri

  • ½ dl valkosipulinmakuista Neito rypsiöljyä

  • ½–1 sitruunan mehu

  • 1 rkl tahinia (eli seesaminsiementahnaa)

  • ½ tl paprikajauhetta

  • 1/2 tl suolaa

  • ripaus jauhettua mustapippuria

  • tuoretta persiljaa tai minttua silputtuna

  • ripaus jauhettua mustapippuria

Päälle:
Neito rypsiöljyä ja sormisuolaa

Valuta kikherneet ja ota talteen osa kikherneiden nesteestä. Kuori ja raasta keitetty punajuuri. Laita kikherneet ja punajuuri tehosekoittimeen ja lisää vähitellen Neito rypsiöljyä jotta saat tasaisen tahnan. Lisää sitruunamehu, tahini, paprikajauhe, suola sekä pippuri ja sekoita. Jos tahna vaikuttaa liian paksulta siihen voi lisätä hieman kikherneiden nestettä tai Neito rypsiöljyä. Maun mukaan voi lisätä silputtua persiljaa tai minttua. Laita hummus tarjoiluastiaan ja kaada sen päälle loraus Neito rypsiöljyä ja muutama ripaus sormisuolaa. Anna hummuksen vetäytyä noin 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Punariisi­salaatti paahdetulla kurpitsalla, vuohen­juustolla ja Neito paahdettu sipuli rypsiöljyllä

4 annosta

  • 3 dl punariisiä

  • vettä

  • ½ myskikurpitsaa

  • Neito paahdettu sipuli rypsiöljy tai Neito valkosipuli rypsiöljy

  • 200 g vuohenjuustoa

  • noin 100 g lehtikaalia tai pinaattia

  • noin 1 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä

  • balsamiviinietikka

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Kuori ja viipaloi kurpitsa. Asettele uunivuokaan tai -pellille ja ripottele öljyä päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes viipaleet ovat pehmeitä. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä hetki.

Leikkaa lehtikaali tai pinaatti ja viipaloi vuohenjuusto. Sekoita riisi, kurpitsa sekä lehtikaali ja mausta Neito paahdettu sipuli rypsiöljyllä ja balsamiviinietikalla. Koristele kurpitsasiemenillä ja vuohenjuustolla.

Grillattuja jätti­katkarapuja ja chili-mangokastikkeella

4 annosta

  • 2 tl Neito chili rypsiöljy

  • 1–2 rkl Neito valkosipuli rypsiöljy

  • 1 pussi jättikatkarapuja (n. 500 g)

  • ½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna

  • 3 rkl sitruunanmehua tai 3 tl Neito sitruuna rypsiöljy

  • suolaa ja mustapippuria

  • seesaminsiemeniä

Lämmitä paistinpannussa Neito chili tai valkosipuli rypsiöljy. Lisää katkaravut. Sekoita hyvin ja paista muutama minuutti. Sekoita katkarapujen joukkoon korianteri ja sitruunamehua, mausta mustapippurilla ja suolalla. Koristele seesaminsiemenillä. Tarjoile lämpimänä chili-mangokastikkeen kera.

Chilimajoneesi

  • 1 kananmuna

  • 2 dl Neito rypsiöljy

  • ½ dl Neito chili rypsiöljy

  • 1 tl Dijon sinappia

  • 1/4 tl valkoviinietikkaa

  • ½ tl suolaa

  • pippuria

Huolehdi, että majoneesin ainesosat (erityisesti kananmuna ja öljy) ovat samanlämpöisiä. Riko yksi kananmuna korkean ja kapean astian pohjalle niin, että keltuainen säilyy ehjänä. Valuta kananmunan päälle rypsiöljy, chili rypsiöljy, dijonsinappia ja viinietikka, suolaa ja pippuria. Aseta sauvasekoitin astian pohjaan niin, että se peittää kokonaisuudessaan keltuaisen. Käynnistä sauvasekoitin ja pidä se käynnissä astian pohjassa, kunnes öljy on sekoittunut munaan. Jos öljy ei meinaa sekoittua voit nostaa sauvasekoitinta vähitellen ylöspäin astiassa niin, että kaikki öljy valuu alas ja sekoittuu majoneesin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Chili-mangokastike

  • 1 dl chilimajoneesia

  • 2 rkl ranskankermaa

  • ½ kypsä mango

Kuori mango ja poista kivi. Soseuta mango sauvasekoittimella. Sekoita keskenään majoneesi, ranskankerma ja mango.